Svijet
34

SAD: Hiljadu policajaca i dalje traga za ubicama odbjeglim 6. juna

FENA
Više od 1.000 pripadnika snaga reda i u utorak je tragalo za dvojicom američkih ubica koji su pobjegli 6. juna iz zatvora u državi New York, čiji su tragovi DNK pronađeni u lovačkoj kući 60-tak kilometara od zatvora.

Potraga se skoncentrirala u šumovitom sektoru zaseoka Owls Head, zapadno od zatvora, gdje su bjegunci mogli boraviti u lovačkoj kućici, precizirala je policija države New York.

Ona uključuje lokalne i savezne policajce, lovočuvare, zatvorsko osoblje i pse, helikoptere. "Sva raspoloživa sredstva su uključena 24 sata" precizirala je u utorak policija države New York u saopćenju.

U ponedjeljak, zvaničnik ove policije Charles Guess, je govorio "o potvrđenoj pisti" u sektoru, objasnivši da su sakupljeni elementi i testirani, posebno nihovi DNK-a. Jedan čovjek je viđen kako bježi iz kolibe.

Ukupno, više od 2.000 pista su proučili istražitelji od spektakularnog bijega dvojice muškaraca u noći 5. na 6. juni iz zatvora Dannemora, malog sela 35 kilometara od kanadske granice.

Četrdesetdevetogodišnji Richard Matt i 35-godišnji David Sweat, oba optužena zbog ubistva, pobjegla su iz zatvora Clinton iz Dannemora nakon što su pilom prerezala zidove svoje ćelije i iskoristili labirit kanalizacionih tunela do šahta izvan zatvora.

Pomogla im je 51-godišnja žena Joyce Mitchell, koja je radila u ateljeu za izradu konfekcije u zatvoru, koja je poslije toga uhapšena.

Oni su zatim tražili da im se pridruži u automobilu i predložili joj da ubije supruga. Zatim su joj dali kesice da ga uspava, rekao je suprug Lyle Mitchell u utorak na NBC-u koji je također zaposlenik zatvora.

On je dodao da se njegova supruga zaklela svojim djetetom da nikada nije imala seksualne odnose s dvojicom zatvorenika. Nije znala šta da radi kad se klela u zavjeri da ju je strah.

Dvojica ubica se nalaze na listi petanest najtraženijih bjegunaca koje traži američka policija. Daje se nagrada od 100.000 dolara za bilo kakve informacije koji bi omogućile njihovo hapšenje.

SAD