Svijet
4

SAD: Harriet Tubman borkinja za ukidanje ropstva na novčanici od 20 dolara

Klix.ba
Harriet Tubman (Foto: EPA)
Harriet Tubman (Foto: EPA)
Harriet Tubman je bivša ropkinja i kasnije istaknuta abolicionistkinja, koju je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država izabralo za zaštitno lice novčanice od 20 dolara.

Borkinja za ukidanje ropstva na novčanici bi trebala zamijeniti nekadašnjeg predsjednika SAD-a Andrew Jacksona. Američko Ministarstvo finansija saopćilo je jučer da će prvi put portret jedne crne žene, borkinje za ukidanje ropstva biti na jednoj američkoj novčanici.

To će biti prvi put da jedna žena bude na nekoj američkoj novčanici u posljednjih sto godina. Ovu ideju Ministarstva finansija nije podržao Donald Trump, kazavši da je takav čin čista politička korektnost. On je rekao da bi radije ostavio Jacksona na novčanici od 20 dolara, a portret Tubmanove stavio na neku drugu novčanicu.

Harriet Tubman je pobjegla s plantaža na put dug 90 kilometara od Marylanda do Philadelphiae, od ropstva do slobode. Ona je napustila plantaže u Dorchester Countyju (Maryland) u septembru i putovala je noću. Njen tačan put je nepoznat, ali se pretpostavlja da je hodala uz rijeku Choptank i putovala kroz Delaware. Godinama kasnije, ona je podsjetila na trenutak kada je ušla u Pennsylvaniju:

"Kada sam shvatila da sam na sigurnom i da sam prešla liniju, pogledala sam u ruke da se uvjerim da sam ista. Sunce je prolazilo kao zlato kroz drveće i preko polja, a ja sam se osjetila kao u raju“, ispričala je Tubman.

U godinama koje su uslijedile, Tubman se vratila u Maryland da spasi druge, tragom mreže sigurnih kuća koje su koristile robovima s juga do slobodne države na sjeveru. Kasnije je postala špijun unije tokom Građanskog rata, istaknuta pristalica ženskog pokreta i poznati veteran borbe za građanska prava.Tragom spašavanja robova, uz pomoć njenog oca, trojica se uspjela sakriti tri sedmice u njihovoj kući. U lokalnim novinama je osvanula obavijest o nagradi od 100 dolara za povratak svakog od njih.