Svijet
0

SAD: Guverner Bill Richardson objavio kandidaturu za predsjedničke izbore

FENA
Guverner Novog Meksika Bill Richardson u nedjelju se pridružio kandidatima za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke na izborima 2008. godine, objavivši osnivanje odbora koji će ispitati njegovu podršku među biračima i prikupljati novac za kampanju.

"Poduzimam ovaj korak jer trebamo popraviti štetu koja je nanesena našoj zemlji u posljednjih šest godina. Naš ugled u svijetu je narušen, naše gospodarstvo je klonulo, a civiliziranost i pristojnost u vladi se izgubila", rekao je Richardson u videoporuci na svom web siteu.

Richardson je u poruci istaknuo svoje bogato vanjskopolitičko iskustvo koje je stekao kao bivši ambasador pri UN-u te iskustvo u strateški važnom sektoru energetike, gdje je bio ministar u administraciji Billa Clintona.

Rekao je da se američke snage moraju povući iz Iraka bezodgode, te najavio spremnost da se kao predsjednik oslanja na saradnju obiju stranaka i ublaži podijeljenost koja danas vlada u Washingtonu.

Naglasio je da inovativnost u američkoj politici danas dolazi od guvernera saveznih država na područjima kao što su zaštita okoliša, zapošljavanje, zdravstvena skrb i smanjivanje energetske ovisnosti.

Novi Meksiko, po njegovim riječima, danas više od 10 posto energije dobija iz alternativnih izvora, energije sunca i vjetra, a cilj mu je u bliskoj budućnosti dostići 20 posto.

Richardson se pridružio potencijalnim predsjedničkim kandidatima Demokratske stranke a njegova kandidatura omogućila bi biračima da u Bijelu kuću dovedu prvog Hispanoamerikanca.

Za razliku od favorizirane Hillary Clinton kojoj anketa u nedjeljnom The Washington Postu daje 41 posto glasova, ili sve popularnijeg Obame koji dobija 17 posto glasova, Bill Richardson godinu dana prije prvih stranačkih predizbora uživa podršku samo jedan posto birača.