Svijet
0

SAD: Fazulova likvidacija je veliki udarac Al-Qaidi

FENA
Fazul Abdullah Mohammed (Foto: FBI)
Fazul Abdullah Mohammed (Foto: FBI)
Likvidacija Fazula Abdullaha Mohammeda predstavlja veliki udarac Al-Qaidi, njezinim saveznicima ekstremistima i njihovima akcijama u istočnoj Africi, stoji u saopćenju američke državne tajnice Hillary Clinton koje je u subotu objavio State Department.

"Riječ je o pravednu završetku kada je riječ o jednom teroristu koji je donio toliko smrti i toliko boli mnogobrojnim nedužnim ljudima u Nairobiju, Dar es Salamu i drugdje u Tanzaniji, Keniji, Somaliji i drugima u regiji, kao i osoblju naših tamošnjih ambasada", ističe Clinton u saopćenju.

Somalska policija u subotu je objavila da je Fazul Abdullah Mohammed, jedan od najtraženijih operativaca Al-Qaide u Africi, ubijen u utorak u somalskoj prijestolnici.

"Potvrdili smo da ga je ove sedmice ubila naša policija na kontrolnom punktu", rekao je agenciji Reuters u Mogadishu Halima Aden, viši časnik službi nacionalne sigurnosti.

"Imao je krivotvoreni južnoafrički pasoš i, naravno, druge dokumente. Nakon iscrpne istrage potvrdili smo da je to on i potom pokopali njegovo tijelo", rekao je Aden.

Informaciju je potvrdio i glasnogovornik somalskog ministra informiranja Abdifatah Abdinur. "Usporedili smo fotografije tijela sa starim fotografijama na kojima je Fazul i ustanovili da je riječ o istoj osobi. Dakle, potvrđeno je da je riječ o Fazulu i da je ubijen", kazao je Abdinur.

Fazul Abdullah Mohammed bio je na FBI-jevu popisu najtraženijih terorista, a za njim je bila raspisana potjernica te obećana nagrada u iznosu pet miliona američkih dolara.

Osumnjičen je da je igrao ključnu ulogu u bombaškim napadima na ambasade SAD-a u Nairobiju i Dar Es Salamu u Africi 1998. godine u kojima su poginule 224 osobe. Vjeruje se da je 2002. preuzeo vođenje operacija Al-Qaide u istočnoj Africi.

Visoki dužnosnik administracije Baracka Obame koji je želio ostati anoniman rekao je kako je Mohammed ubijen u suradnji sa snagama somalske vlade.

Jedan izvor je agenciji AFP rekao da se incident u kojem je ubijen Fazul Abdullah Mohammed dogodio u dva sata u noći na srijedu sjeverozapadno od Mogadishua.