Svijet
0

SAD: Danas presuda časnoj sestri koja je provalila u nuklearno skladište

Klix.ba
Troje antinuklearnih i mirovnih američkih aktivista, Michael R. Walli (63), Megan Rice (82) i Greg Boertje-Obed (57) danas će napokon znati hoće li možda dobar dio ostatka svog života provesti u zatvoru.

Rice, koja je inače časna sestra iz reda Sestara malog Isusa, i dvojica njenih prijatelja, u julu 2012. godine su neopaženo izrezali prolaz kroz ogradu najčuvanijeg skladišta visoko obogaćenog uranija u SAD-u, objekta Y-12 u Oak Ridgeu u saveznoj državi Tennessee. Kazna za to će im biti izrečena danas, u devet sati po lokalnom vremenu na Okružnom sudu u Knoxvilleu.

Vlada je preporučila kazne od oko šest do devet godina za svakoga od njih troje. Također taže od njih nadoknadu štete od gotovo 53.000 dolara, jer su izrezali žicu na ulazu u skladište te pisali mirovne parole po zidovima objekta za preradu urana.

S druge strane mirovni aktivisti traže oslobađajuće presude, jer kažu da ovih troje nisu uradili ništa zbog čega bi trebali završiti u zatvoru, naprotiv, pišu mediji u SAD-u.

Nakon što su njih troje potpuno nesmetano ušli u krug objekta, bilo je potpuno jasno da osiguranje ne funkcionira. Stražali nisu obraćali pažnju na njih kada su ulazili iako su aktivirali alarme i senzore, ali su stražari mislili da se radi o divljim životinjama koje to često urade. Potpuno je bilo jasno da su tako mogli ući i teroristi, bili su komentari u američkim medijima. Ovo bi inače trebao biti najsigurniji objekat u SAD-u, u koji "ni ptica ne može ući".