Svijet
0

SAD daje Turskoj podatke o položajima PKK u Iraku

FENA
Sjedinjene Države daju Turskoj "obavještajne podatke" o položajima kurdskih gerilaca PKK u sjevernom Iraku, izjavio je u srijedu glasnogovornik Pentagona.

Glasnogovornik Geoff Morrell kazao je da bi ti podaci mogli biti "ključni za bilo kakvu vrstu vojnog odgovora" za napade na Tursku, koje izvodi PKK.

Turska je razmjestila tisuće vojnika duž granice s Irakom i prijeti upadom u sjeverni, kurdski, dio zemlje, dok Washington poziva Ankaru na suzdržanost u odgovoru na napade PKK, kako ne bi dodatno destabilizirala Irak.

Govoreći novinarima u Pentagonu, Morrell je kazao da SAD daje Turskoj informacije vezane uz tu situaciju već dulje vrijeme.

"Mi pomažemo Turskoj u borbi s PKK opskrbljujući je obavještajnim informacijama, s puno obavještajnih informacija", kazao je glasnogovornik Pentagona.

Morell nije odgovorio na pitanje novinara kako SAD prikupljaju informacije koje dijele s Turskom.

Radnička partija Kurdistana (PKK), osnovana krajem 70-ih godina, od 1984., vodi oružanu borbu za samostalnost ili autonomiju turskih Kurda, u kojoj je poginulo oko 38.000 ljudi, prema službenim podacima. Od 1999., kada je uhapšen njezin vođa Abdullah Ocalan, do 2004. PKK se pridržavala se prekida vatre. Turska, EU i SAD tretiraju PKK kao terorističku organizaciju.