Svijet
0

SAD čekaju odluku suda u Haitiju o vraćanju misonara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države čekaju odluku haićanskog suda o tome hoće li 10 američkih misionara pritvorenih pod optužbama za otmicu djece biti vraćeno u domovinu, što bi se moglo dogoditi već u petak, kazao je glasnogovornik State Departmenta.

"Mi još nismo primili potvrdu preko našeg veleposlanstva u Port-au-Princeu vezanu za oslobađanje Amerikanaca u Haitiju", rekao je glasnogovornik Philip Crowley u četvrtak.

Crowley je naglasio da State Department "nema informaciju od vlade Haitija da li će Amerikanci biti oslobođeni i vraćeni u SAD".

"Bit će važno pitanje što je u presudi suda i što su buduće pravne posljedice, ako ih ima, za američke građane. Osim čekanja na presudu suda, ja nemam drugih informacije", dodao je Crowley.

Haićanski sudac Bernard Sainvil izjavio je u četvrtak da je donio odluku o oslobađanju 10 američkih misionara optuženih za otmicu 33 djeteta i pokušaj njihovog odvođenja sa Haitija.

"Upravo sam potpisao zahtjev za puštanje desetero Amerikanaca, koji su podnijeli njihovi odvjetnici i poslao ga uredu tužitelja", rekao je sudac Sainvil.

Po haićanskom zakonu, tužitelj se može žaliti na sučevu odluku, ali konačnu riječ ima sudac.

Sainvil je kazao da mora sačekati mišljenje tužitelja prije nego izda nalog za oslobađanje.

Misionari, većina pripadnici Baptističke crkve iz Idahoa, u pritvoru su od 29. januara, kada su uhapšeni na granici Haitija i Dominikanske Republike.

Uhapšeni su dok su pokušavali 33 djeteta prevesti preko granice u svoje sirotište u Dominikanskoj Republici, dvije sedmice nakon katastrofalnog potresa na Haitiju u kojem je 12. januara poginulo više od 200.000 ljudi.