Svijet
0

SAD će vratiti Iraku blizu 10.000 ukradenih antikviteta

FENA
Sjedinjene Američke Države će vratiti Iraku gotovo 10.000 antikviteta, od kojih su neki ukradeni iz Nacionalnog iračkog muzeja prilikom pada režima Sadama Huseina 2003. godine, saopćeno je u petak iz zvaničnog izvora.

Sporazum, koji je postignut, predviđa povratak raznih predmeta u roku od godinu dana nakon što ih Univerzitet Cornell, u državi New York, identificira i kada ove informacije budu prenesene u banku informatičkih podataka, prema riječima Baha el-Majahija, savjetnika u ministarstvu kulture.

"Ostaje da se riješe neke pojedinosti, ali sporazum može biti potpisan u svakom trenutku nakon čega će moći da počne prijenos hiljada predmeta. Dogovorili smo da se ne dotiče pitanje kako su ovi predmeti stigli u Sjedinjene Američke Države", izjavio je on novinskoj agenciji AFP.

Hiljade američkih vojnika je bilo raspoređeno u Iraku od 2003. do 2011. godine. Sjedinjene Američke Države su posljednjih godina već vratile više od 1.500 komada iračkih antikviteta, precizirao je on.

Oni uključuju arheološko babilonsko, sumersko i arkadijsko blago. U 19. vijeku, stara Mesopotamija je bila teren jake konkurencije između britanskih i francuskih arheologa, prije nego što su Nijemci, Amerikanci i istraživači brojnih drugih zemalja ušli u utrku za blago. Danas se računa da ima više od 12.000 arheoloških nalazišta u zemlji.

Prema Majahiju, Nacionalni muzej u Bagdadu je već vratio oko 4.000 od 15.000 ukradenih primjeraka. Ukupno, vlasti su pronašle oko 130.000 komada koji su smatrani nestalim.

Međutim broj antikviteta koji još nedostaju "omogućio bi otvaranje desetak muzeja širom svijeta", ocijenio je zvaničnik.