Svjetski program hrane
0

Sad će Somaliji poslati 14,5 miliona dolara pomoći

FENA
Sjedinjene Države su objavile da su odobrile slanje pomoći u hrani u vrijednosti 14,5 miliona dolara Somaliji pogođenoj sušom i nasiljem.

"Sjedinjene Države su odobrile pomoć od 14,5 miliona dolara za Svjetski program hrane (WFP) kako bi pomogle Somalcima kojima je potrebna pomoć u hrani", rekao je novinarima Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta.

"SAD usto priprema oko 19.000 tona pomoći u hrani kako bi je u idućim sedmicma i mjesecima raspodijelio diljem svijeta onima kojima je prijeko potrebna dodatna pomoć", dodao je.

SAD je od 2010. već poslao Somaliji oko 15 miliona dolara pomoći u hrani, 23 miliona neprehrambene pomoći i 27 miliona dolara za razvoj.

"SAD je najveći donator humanitarne pomoći u svijetu i pomoći Somaliji u hrani. Od 1991. poslali su toj zemlji humanitarnu pomoć vrijednu više od milijardu dolara", istaknuo je.

U februaru je koordinatorice pomoći pri UN-u Valerie Amos upozorila da suša u Somaliji prijeti dvama milionima ljudi, od kojih većina živi u područjima pod vlašću islamističkih ekstremista, zbog čega im se pomoć ne može dopremiti.