Svijet
0

SAD će se pridružiti nuklearnim pregovorima s Iranom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države objavile su u srijedu da će se pridružiti zajedničkim pregovorima UN-a i evropskih sila s Iranom o njegovom nuklearnom programu, što je krupan strateški zaokret u odnosu na politiku bivše administracije koja je odbijala razgovore s režimom u Teheranu, označujući ga dijelom "osovine zla".

Vlada predsjednika Baracka Obame zatražila je od Javiera Solane, vanjskopolitičkog i sigurnosnog visokog predstavnika EU-a, da pozove Iran na nove pregovore sa stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačkom, tzv. skupinom P5+1, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood.

Washington, koji nema diplomatske odnose s Iranom, do sada je ostajao postrani tih pregovora.

"SAD je predan procesu P5+1, a novost je da će se SAD od sada pridružiti raspravama P5+1 s Iranom", rekao je Wood.

"Ako Iran prihvati, nadamo se da će to biti prilika da Iran ozbiljno sudjeluje u prevladavanju zastoja zadnjih godina i suradnjom otkloni golemu međunarodnu zabrinutost zbog svojega nuklearnog programa", naglasio je Wood.

Iran je do sada odbijao zahtjeve Vijeća sigurnosti UN-a da zaustavi proizvodnju obogaćenog urana, za koji Teheran tvrdi da je namijenjen gorivu za nuklearne elektrane. SAD je optužio Iran da prikriveno namjerava izraditi atomsku bombu, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da nije uspjela utvrditi što je pravi cilj iranskog programa.

Objava State Departmenta najnoviji je iskorak u naporima Obamine administracije da se diplomatski pokuša riješiti iransko pitanje nakon gotovo tri desetljeća bez službenih veza. Teheran je do sada hladno reagirao na sve američke ponude.

"Vjerujemo da ima smisla oprezno nastojati s Iranom sudjelovati u rješavanju brojnih pitanja koja utječu na naše interese i interese svijeta", izjavila je u srijedu američka državna tajnica Hillary Clinton.

"Ništa nije važnije nego pokušati uvjeriti Iran da odustane od nuklearnog oružja", istaknula je ona, prenosi Hina.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad istovremeno je najavio da će u četvrtak, kad Iran slavi svoj državni nuklearni dan, objaviti da je njegova zemlja ušla u završnu fazu proizvodnje nuklearnog goriva.