Svijet
0

SAD će postepeno povlačiti vojnike iz Afganistana

FENA
Postepeno povlačenje američkih vojnika iz Afganistana, koje bi trebalo početi idućeg mjeseca, bit će odgovorno provedeno i neće izložiti nepotrebnim rizicima druge koalicijske i afganistanske snage, izjavio je u nedjelju američki ministar odbrane Robert Gates.

Američki general David Petraeus, zapovjednik 150.000 stranih vojnika u Afganistanu, uskoro će dati preporuke predsjedniku Baracku Obami o tome koliko vojnika treba povući. Obama je prošle godine obećao da će početi vraćati američke vojnike njihovim kućama, prenosi Reuters.

Američki zapovjednici govore da je postignut osjetan napredak u zaustavljanju talibanskog napredovanja na jugu zemlje od prošlog ljeta, ali da se nasilje razbuktalo širom Afganistana, a posebno na istoku te da talibani napadaju veće gradove.

Pentagon i Bijela kuća ne daju informacije o tome koliko bi vojnika moglo biti povučeno u prvoj fazi. Očekuje se da će Obama objaviti svoju odluku sredinom jula.

Gates je izjavio da je dovoljno afganistanskih policajaca i vojnika prošlo primjerenu obuku te da se stoga može krenuti u postepeno povlačenje koje će završiti odlaskom svih stranih vojnika do kraja 2014., u skladu sa sporazumom postignutom na samitu NATO-a u decembru prošle godine.

“Postavlja se pitanje šta možete povući i koji su rizici s tim povezani”, rekao je Gates u bazi u južnoj pokrajini Kandaharu.

"Ja mislim da će general Petraeus iznijeti niz opcija i uvjeren sam da će biti donesena odgovorna odluka”, kazao je Gates.