Svijet
6

SAD će osloboditi izraelskog špijuna Jonathana Pollarda

Klix.ba
Jonathan Pollard
Jonathan Pollard
Amerikanac Jonathan Pollard, koji je 1987. godine osuđen na doživotni zatvor zbog špijuniranja za Izrael, bit će pušten na slobodu, javlja BBC.

Bivši obavještajac Pollard danas ima 61 godinu, a uhapšen je i osuđen nakon što je uhvaćen kako prodaje povjerljive dokumente 1985. godine. Dvije godine kasnije je osuđen na doživotni zatvor.

Pollard je služio kaznu u zatvoru u Sjevernoj Carolini, a uskoro će biti uvjetno pušten na slobodu. On neće moći napustiti SAD u narednih pet godina bez dozvole, ali je najavio da želi da se preseli u Izrael i živi sa svojom drugom ženom.

Izraelska vlada je pokušavala osloboditi Pollarda nakon ovog slučaja koji je uzrokovao tenzije između dviju zemalja.

Prošle godine je saopćeno kako SAD razmatraju da oslobode Pollarda u zamjenu za nastavak mirovnih pregovora između Izraela i Palestine. Pollardovi advokati su ranije ove godine rekli da su mu našli smještaj i posao u New Yorku.

Nakon hapšenja je Pollard priznao da je dao povjerljive podatke Izraelu jer SAD nisu dijelile važne informacije. Međutim, istražitelji su tvrdili da je iste informacije ponudio i drugim zemljama.

Izrael je prvobitno odbacivao tvrdnje o povezanosti s Pollardom, no, 1996. je dobio izraelsko državljanstvo, a dvije godine kasnije su izraelski zvaničnici priznali da je njihov agent.