Bijela kuća
0

SAD će nastaviti operirati u Južnome kineskom moru

FENA
Bijela kuća je objavila u ponedjeljak kako očekuje od Kine da poštuje međunarodno pravo, posebno za brodove koji operiraju u Južnome kineskom moru, reagirajući na incident u međunarodnim vodama kod otoka Hainana, u kojem se više kineskih brodova opasno približavalo američkom brodu za okeansko nadziranje USNS Impeccable.

Pentagon je ranije objavio da je pet kineskih brodova u nedjelju "slijedilo i opasno manevriralo na maloj udaljenosti" od nenaoružanog broda Ratne mornarice SAD USNS Impeccable, u međunarodnim vodama. Incident se dogodio 75 nautičkih milja južno od otoka Hainan.

"Naši brodovi redovito operiraju u međunarodnim vodama gdje se desio incident. Mi ćemo nastaviti operirati u tim međunarodnim vodama i očekujemo da Kinezi tamo poštuju međunarodno pravo", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs na brifingu za novinare.

On je potvrdio da je zbog akcije kineskih brodova protest izrazila ambasada SAD-a u Pekingu, te da je protest izražen i kineskom vojnom atašeu u Washingtonu, koji je zbog toga pozvan u Pentagon.

Pentagon je saopćenju naveo da su kineski špijunski brod i još četiri druga broda okružili Impeccable, nenaoružano plovilo koje izvodi okeanski nadzor u međunarodnim vodama u Južnome kineskom moru.

S dva kineska broda koja su se približila na 15 metara mahano je kineskim zastavama i rečeno američkom brodu da napusti to područje.

Impeccable je u samoodbrani jedan kineski brod polio vodom iz vatrogasnnog šmrka kako bi ga primorao da se udalji, ali se on nastavio približavati na samo 7-8 metara, a kineska se posada skinula u donje rublje. Impeccable je radiovezom obavijestio kineski brod da napušta to područje i traži sigurnu rutu za navigaciju, naveo je Pentagon.

"Naš brod je neprimjereno uznemiravan", kazao je novinarima glasnogovornik State Depertmenta Robert Wood.

Incident se dogodio osam dana nakon što su se SAD i Kina saglasili da nastave vojnu saradnju, zamrznutu u oktobru 2008. u znak protesta Pekinga zbog prodaje američkog oružja Tajvanu.

Pentagon je naveo da je incidentu prethodilo višednevno agresivno ponašanje kineskih brodova. Dva dana prije toga jedna kineska fregata projurila je na 90 metara od američkog broda, a 7. marta kineski brod za prikupljanje obavještajnih podataka u radiovezi je zaprijetio Impeccableu da je njegova aktivnost ilegalna i pozvao ga da napusti to područje ili će "snositi posljedice", naveo je iz Pentagon.

U noći na 4. mart brod kineskog Ureda za ribarske patrole svojim reflektorima je nekoliko puta osvijetlio drugi američki brod za okeansko nadziranje u tom području USNS Victorious, te mu prešao ispred pramca bez upozorenja. Idućeg dana kineski brod Y-12 čak je 12 puta prošao blizu Victoriousa.

Impeccable i Victorious su dva od šest brodova za okeansko nadziranje, iz mornaričkog Programa brodova za posebne misije u kojem je 25 plovila, prema podacima s web stranice Ratne mornarice SAD-a.

Ti brodovi služe kao operativna platforma i služba za široki spektar misija američka vojske i vlade.

Okeanografska i hidrografska mjerenja, podvodni nadzor, praćenje projektila, akustična snimanja, zapovijedanje i nadzor, podrška podmorničkom i specijalnom ratovanja, samo su neke od posebnih namjena tih brodova, navodi se u tim podacima. Na većini brodova za posebne misije su civilni pomorci koji rade za privatne kompanije pod ugovorom s vojskom.

Tako se, naprimjer, u posadi Impeccablea nalazi 25 civilnih pomoraca i 25 vojnika, prenijela je Hina. Taj brod klase T-AGOS 23 ima katamaranski trup, dugačak je 86 a širok 29 metara, deplasman mu je 5.386 tona, a plovi brzinom do 12 čvorova.