State Department
0

SAD će i dalje pružati pomoć palestinskoj samoupravi

FENA
Sjedinjene Države nastavit će pružati pomoć Palestinskoj samoupravi, ali daljnja pomoć ovisi o novoj palestinskoj vladi, objavio je u četvrtak State Department.

Dan nakon što su se dvije inače suprotstavljene palestinske frakcije, Fatah i Hamas, dogovorile o uspostavi jedinstvene palestinske vlade, State Department je objavio kako će SAD razmotriti američku pomoć, koja okvirno iznosi oko 400 miliona dolara godišnje, nakon što novo palestinsko vodstvo objavi svoje glavne smjernice političkog djelovanja.

"Postojeća palestinska vlada za sada ostaje i naš program pomoći se nastavlja", saopćila je glasnogovornica State Departmenta Heide Bronke-Fulton. "Formira li se nova palestinska vlada, procijenit ćemo je na temelju njene politike i odrediti kako to utječe na našu pomoć", dodala je glasnogovornica.

Američki kongresmeni iz obiju stranaka upozoravaju da pomirenje između Fataha, kojeg podupiru zapadne zemlje i islamističkog Hamasa može ugroziti američku pomoć ako Hamas nastavi odbijati zahtjeve da odustane od nasilja i prizna Izraelu pravo na postojanje.

Vodeći kongresmeni republikanaca i demokrata u Predstavničkom domu uputili su u četvrtak pismo palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu pozivajući ga da razmotri dogovor s Hamasom i zaustavi aktivnosti vezane za priznavanje palestinske države u Ujedinjenim narodima.

U pismu se upozorava kako će postojeća američka podrška i pomoć ubuduće biti ozbiljno ugrožena ako se odustane od izravnih pregovora s Izraelom i nastavi s postojećim aktivnostima koje, po mišljenju kongresmena, ugrožavaju američku pomoć i potporu.

Obamina administracija suzdržano je reagirala na objavu sporazuma između Fataha i Hamasa. Ona insistira na tome da bilo koja buduća palestinska vlada mora odustati od nasilja, poštovati postignute mirovne sporazume i priznati izraelsko pravo na postojanje.

Izraelski vrh u četvrtak je odbacio iznenadni dogovor Fataha i Hamasa o uspostavi palestinske vlade nacionalnog jedinstva kao fatalnu grešku i zapreku miru, no palestinski predsjednik Mahmoud Abbas smatra da će sporazum doprinijeti mirovnim pregovorima s Izraelom.