Svijet
0

SAD: Carter uzburkao duhove knjigom o "apartheidu" za Palestince

FENA
AP
AP
Promocijom svoje nove knjige "Palestina: Mir a ne apartheid", bivši američki predsjednik Jimmy Carter ovih dana je uzburkao duhove u svojoj domovini te izazvao nezadovoljstvo i proteste židovskih udruženja.

"Jedan od ciljeva ove knjige bio je isprovocirati raspravu, koja se vrlo rijetko čuje u ovoj zemlji, i otvoriti mogućnost da oživimo i ponovo započnemo mirovne pregovore u Izraelu, kojih nije bilo šest godina", izjavio je Carter za ovosedmično izdanje Newsweeka.

Gostujući u talk-shaw emisijama nacionalnih TV mreža u SAD, Carter je na pitanje nije li pretjerao posežući za terminom 'apartheid' da bi opisao položaj Palestinaca, odgovarao kako će se "svako ko posjeti Zapadnu obalu i Gazu uvjeriti da je njihov stvarni položaj i gori od toga". Istu je ocjenu ponovio i u razgovoru za Newsweek.

"Rekao bi da su današnje nedaće Palestinaca - konfiskacija njihove zemlje, činjenica da su potpuno onemogućeni izraziti neslaganje s onim što im se događa, izgradnja zida koji ulazi duboko na njihov teritorij, potpuno odvajanje Izraelaca od Palestinaca - puno gore od nekih aspekata apartheida u Južnoj Africi", rekao je Carter.

"Niko ko ode tamo i posjeti različite gradove u Palestini ne može se ne složiti s onim što kažem", dodao je.

Na upit odnose li se kritike više na naslov ili na knjigu, Carter je kazao kako iza svega stoji utjecaj AIPAC-a, proizraelske lobističke organizacije kojoj, po njegovim riječima, nije svrha promicati mir već štititi i braniti politiku izraelske vlade i osigurati podršku SAD-a toj politici.

U srijedu je Carter u Phoeniksu u Arizoni naišao na protestnike kada je došao u jednu knjižaru potpisivati svoju knjigu. Kasnije je sat vremena proveo u molitvi s rabinima Phoenixa, koji su odustali od poziva na bojkot knjige ali su rekli da je neće nikome preporučiti za čitanje.

Rabin Bonnie Koppell iz Scottsdalea kazao je za Carterovu knjigu kako je provokativna i da dolijeva ulje na vatru izraelsko-palestinskog sukoba.

Carter u svojim javnim nastupima također ističe kako "nije bilo ni jednog dana mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca otkako je Bill Clinton prije šest godina otišao iz Bijele kuće".

Njegov apel za obnovu tih pregovora podudario se s preporukom Studijske skupine za Irak prema kojoj je rješavanje toga desetljetnog sukoba u strateškom interesu SAD-a, u sklopu napora za stabilizaciju stanja u Iraku i na cijelom Bliskom istoku.

Cartera (82), bivšeg demokratskog predsjednika 1977.-1980. i dobitnika Nobelove nagrade za mir, u SAD-u zbog kritiziranja politike Izraela znaju optuživati za antisemitizam, ali on odgovara argumentom svog posredovanja u sklapanju mirovnog sporazuma iz Camp Davida između Izraela i Egipta 1978.

Također upozorava, prenosi Hina, kako se u američkim medijima rijetko iznose drugačija stajališta osim proizraelskih.