Svijet
0

SAD: Bush za nastavak tijesnih veza sa Tajvanom

FENA
Predsjednik George Bush izjavio je u subotu da će SAD-e nastaviti da održavaju tijesne nezvanične veze sa Tajvanom poslije pobjede kandidata nacionalističkog Kuomingtanga Ma Ying-Jeua na predsjedničkim izborima.

"Očuvanje mira i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, kao i blagostanje naroda Tajvana i dalje su od ogromnog značaja za Sjedinjene Države", istaknuto je u Bushovoj izjavi, koju je prenijela ruska državna novinska agencija Itar-tass.

"Nastavit ćemo da održavamo tijesne nezvanične veze s tajvanskim narodom posredstvom Američkog instituta koji djeluje na ostrvu u skladu sa zakonom o odnosima sa Tajvanom, politikom jedne Kine koju slijede SAD i tri zajednička saopćenja potpisana sa Narodnom Republikom Kinom", naveo je Bush.

Kina smatra Tajvan "pobunjenom provincijom" i zaprijetila je da će je vojno napasti ukoliko proglasi nezavisnost. Ma, koji se zalaže za tješnje ekonomske veze i politički dijalog sa NR Kinom, pobijedio je sa ubjedljivih 58 posto glasova, dok je kandidat vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP) Frank Sjeh dobio 42 posto. Maov prethodnik, Chen Shui-bjan iz DPP-a je, kako vjeruju posmatrači u Taipeju, računao na političku i vojnu podršku SAD-a kako bi bio formaliziran status prosperitetnog Tajvana kao nezavisne i suverene države.

Međutim, Bushova administracija je proteklih godina kritikzirala Chena zato što je pokušavao da jednostrano promijeni "status quo" između Tajvana i NR Kine koji traje od 1949. i pobjede komunističke revolucije u kontinentalnom dijelu Kine.

Chen je nedavno u više mahova postavljao pitanje zašto zvanični Washington, ukoliko podržava nezavisnost južne srpske pokrajine Kosovo, ne bi podržao i Tajvan.

Međutim, profesor Robi Barnett sa Univerziteta "Kolumbija" u New Yorku, izjavio je ovih dana da su kalkulacije ko smije, a ko ne smije da bude naljućen, neizostavni dio međunarodne politike pa da zato i Amerikanci "izbjegavaju da Kinezima stanu na žulj."

"Političke odluke se zasnivaju ne toliko na moralnim principima koliko na strateškim interesima. Kina će biti druga svjetska sila i ekonomski i vojno. To su faktori koji se moraju uzeti u obzir i svaka zemlja će o tome donijeti sopstveni sud," kazao je Barnett za britansku medijsku kuću BBC.