Svijet
0

SAD: Bush CIA-i zabranio mučenje

FENA
Američki predsjednik George W. Bush je potpisao izvršnu uredbu kojom se zabranjuju okrutni i nehumani postupci te ponižavanje ili ocrnjivanje religijskih uvjerenja pri ispitivanju osumnjičenih za terorizam, objavila je Bijela kuća.

"U septembru prošle godine, predsjednik je objasnio kako je program CIA-e osujetio napade i spasio živote, i to se mora nastaviti na zdravim pravnim temeljima. Predsjednik je inzistirao na jasnim pravim mjerilima tako da časnici CIA-e ne budu ugroženi zato što rade svoj posao - čuvaju Ameriku od napada", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow, prenjela je u subotu Hina.

Izvršna uredba je podzakonski akt vezan uz zakon koji je Bush potpisao u oktobru 2006., a kojim se uređuje suđenje osumnjičenima za terorizam pred vojnim sudovima, oduzimaju neka prava osumnjičenima i dopušta nastavak upotrebe graničnih metoda ispitivanja. Bushevu administraciju su zbog te prakse i tajnih zatvora CIA-e izvan SAD, kritizirali opozicioni demokrati, pravnička i humanitarna udrženja u SAD te evropski saveznici i međunarodne organizacije.

Glasnogovornik Snowe nije želio odgovoriti ima li CIA trenutačno program za zatočenje i ispitivanje osumnjičenih za terorizam, ali je rekao kako će morati poštivati odrednice iz Busheve uredbe.

Bijela kuća je odbila opisati koje će metode ispitivanja ubuduće biti dopuštene, izbjegavajući i pitanje o sudbini tzv. "waterboardinga" - simuliranog potapanja osumnjičenih pri ispitivanju.

Busheva odredba navodno će isključivati slijedeću praksu: mučenje i druge postupke nasilja dovoljno ozbiljne da su usporedivi s ubojstvom, mučenjem, skaćenjem, okrutnim ili neljudskim tretmanom; svjesne i bezobzirne postupke osobne zloupotrebe kako bi se nekoga ponizilo ili degradiralo, uključujući i seksualne akte, prisiljavanje na seksualne akte ili prijetnje seksualnim sakaćenjem; te postupke usmjerene na ocrnjivanje vjere, vjerske prakse ili vjerskih predmeta kod pojedinaca.