Svijet
0

SAD: Balkanske države neće u NATO dok ratni zločinci ne budu u Haagu

FENA
Iako su Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora primljene u Partnerstvo za mir, te tri zemlje neće postati punopravne članice NATO-a sve dok preostale osobe optužene za ratne zločine ne budu izvedene pred lice pravde, saopćio je u srijedu uvečer glasnogovornik State Departmenta Tom Casey.

Casey je dodao da prijem tih država u NATO-ov program Partnerstvo za mir (PfP) ne treba biti protumačen kao odustajanje od potrage za još šest optuženih ratnih zločinaca, među kojima su nekadašnje vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

"Mislim da je potpuno jasno da će buduće integracije, ne samo u NATO već i ostale euroatlantske integracije zavisiti od rješenja tih slučajeva", rekao je Casey, prenijele su agencije.

Američki predstavnik je pritom istaknuo da su BiH i Srbija već predale Haškom sudu (ICTY) veliki broj osoba optuženih za ratne zločine i obavezale se da će nastaviti saradnju s ICTY-em.

Zvaničnici američke administracije očekuju da će primanje u PfP predstavljati pozitivni signal demokratskim snagama u Srbiji, te jasan pokazatelj da međunarodna zajednica ne želi izolirati tu državu.