Svijet
0

SAD: Ateisti traže uklanjanje krsta sa "nulte tačke"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki ateisti zatražili su od suda da izda nalog za uklanjanje stuba u obliku krsta postavljenog kao znak sjećanja na žrtve teorističkih napada na zgrade Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku 11. septembra 2001. godine.

Stub je pronađen među ruševinama zgrada WTC-a i prebačen je na takozvanu nultu tačku za koju ateisti smatraju da treba da ostane neutralna ili da tu budu predstavljena i druga vjerska i obilježja koja nisu vjerska.

Krst je pronašao jedan od građevinskih radnika. Prebačen je tokom protekle sedmice kod spomen-obilježja na nultoj tački,  koje bi trebalo da bude otvoreno kada bude deset godina od napada na SAD. Ovo znamenje postat će i dio stalne kolekcije u muzeju posvećenom 11. septembru 2001. godine, a koji treba da bude otvoren iduće godine.

Predsjednik  organizacije "Američki ateisti", koja je podnijela tužbu, Dave Silverman izjavio je da kod njih najveću zabrinutost izaziva jednakost.

Prema njegovim riječima, 11. septembar 2001. godine  američka je tragedija, ali je "hrišćanska zajednica samo sebi obezbijedila učešće, isključujući ostale vjere i ubjeđenja."

Zvaničnici muzeja navode da je krst izložen ne samo zbog vjerske vrijednosti već zbog uloge odigrane u vremenu nakon napada.

"Zadatak Nacionalnog muzeja 11. septembra 2001. godine je da taj događaj predstavi kroz historijske predmete poput krsta iz STC. Ovaj čelični ostatak postao je simbol duhovne utjehe za hiljade radnika spasilačkih službi koji su pretraživali 'nultu tačku' kao i za ljude širom svijeta", rekao je predsjednik muzeja Joe Daniels.