Svijet
0

SAD: Assad je definitivno koristio hemijsko oružje

Anadolija
Bashar al-Assad (Foto: AFP)
Bashar al-Assad (Foto: AFP)
Naša obavještajna služba tokom istraživanja otkrila je da je Assadov režim prošle godine u više navrata koristio hemijsko oružje protiv opozicije, uključujući i manje razmjere nervnog gasa sarina, saopćeno je iz Bijele kuće

Bijela kuća je potvrdila da je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Siriji koristio hemijsko oružje, uključujući i nervni gas sarin, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Zamjenik nacionalnog savjetnika za sigurnost Ben Rhodes objavio je saopćenje u vezi s korištenjem hemijskog oružja u Siriji u kojem je istakao da su Sjedinjene Američke Države (SAD) ''blisko pratile mogućnost korištenja hemijskog oružja u Siriji''.

On je podsjetio da je sirijska vlada spriječila ulazak predstavnika Ujedinjenih naroda (UN) koje su trebale izvršiti opširna istraživanja u vezi s navodima o korištenju hemijskog oružja u ovoj zemlji.

Nadalje, Rhodes je kazao da bi, ukoliko bi bio dozvoljen ulazak UN-a u Siriju, bilo moguće doći do dokaza da je Assadov režim u ovoj zemlji zaista koristio hemijsko oružje.

Rhodes je istakao da je Amerika, zajedno sa svojim saveznicima, opozicijom u Siriji, kao i pojedincima u toj zemlji, bila blisko uključena u ispitivanja, podjelu i osiguravanje informacija u vezi s navodima o korištenju hemijskog oružja u Siriji, a sve u svrhu sastavljanja izvještaja o ovoj temi i otkrivanju onoga što se u Siriji stvarno dešava.

"Naša obavještajna služba tokom istraživanja otkrila je da je Assadov režim prošle godine u više navrata koristio hemijsko oružje protiv opozicije, uključujući i manje razmjere nervnog gasa sarina. Naša obavještajna služba garantira visoku sigurnost u ovu procjenu putem usmjerenih i neovisnih informacija. Pretpostavlja se da je do danas u Siriji u napadima hemijskim oružjem poginulo između 100 i 150 osoba. Međutim, navjerovatnije je da nedostaju podaci o žrtvama. Ovi fatalni napadi, čak i da su odnijeli malo života tokom katastrofe u Siriji, krše sve međunarodne norme o korištenju hemijskog oružja. To prelazi jasnu crvenu liniju koja desetinama godina postoji u međunarodnoj zajednici", ocijenio je Rhodes.