Svijet
0

SAD: Antiraketni štit će štititi Evropu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki državni podsekretar Daniel Fried, koji se nalazi u posjeti Varšavi, izjavio je u srijedu da će antiraketni štit čije elemente SAD želi postaviti u Poljskoj i Republici Češkoj "štititi podjednako" evropski kontinent.

"Želimo da taj sistem štiti jednako Evropu. Pitanje sigurnosti je za nas nepodijeljeno pitanje", izjavio je Fried dnevnom listu Gazeta Wyborcza.

"Situacija u kojoj zemlje članice NATO-a raspolažu većim ili manjim nivoom sigurnosti za nas je neprihvatljiva", dodao je on.

Elementi antiraketnog štita se već nalaze u SAD-u, Velikoj Britaniji i na Grenlandu, ali SAD želi da u okviru tog projekta instalira postolje za ispaljivanje raketa presretača u Poljskoj i jednu radarsku stanicu u Republici Češkoj.

Ovaj projekt Rusija žestoko kritizira jer u njemu vidi opasnost za svoj teritorij.

"Rusija je dobro obaviještena o svim detaljima programa i zna da deset raketa koje bi bile instalirane na poljskom teritoriju ne mogu biti prijetnja njenom potencijalu", izjavio je Fried.

U Poljskoj konzervativna desnica na vlasti ne saopćava ništa o ovome, ali javno mnijenje se sve više protivi instaliranju američkih baza.

Prema nedavnom ispitivanju imstituta GfK, 51 posto Poljaka je protiv instaliranja antiraketnog štita u njihovoj zemlji, dok ih je 30 posto "za".

Oko 65 posto Poljaka bi željelo da se organizira referendum o tome pitanju, dok je 25 posto protiv te ideje, navodi se u rezultatima ispitivanja.