Svijet
0

SAD: Afera s videosnimkama ispitivanja zatočenika CIA-e

FENA
Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) uništila je najmanje dvije videovrpce sa snimkama ispitivanja dvojice operativaca Al-Qaide u njihovu zatočeništvu kako bi zaštitila tajni identitet istražitelja, poručio je direktor CIA-e Michael Hayden zaposlenicima agencije, javljaju u petak mediji u SAD-u.

Videosnimke iz 2002. godine prikazuju kako operativci CIA-e izlažu 'oštrim' tehnikama ispitivanja osumnjičene za terorizam, uključujući i Abu Zubaydaha, prvog zatočenika u rukama CIA-e, piše The New York Times (NYT).

Vrpce su uništene dijelom i zato što su dužnosnici bili zabrinuti da bi snimke s grubim metodama ispitivanja mogle izložiti operativce agencije pravnim rizicima, kazalo je više dužnosnika, dodaje NY Times.

Haydenova poruka zaposlenicima CIA-e, u kojoj uništavanje snimaka objašnjava "sigurnosnim rizikom", u četvrtak je izašla u javnost izazivajući reakcije u Kongresu, gdje je senatski Odbor za obavještajne službe najavio istragu, dok su vodeće skupine za zaštitu ljudskih prava osudile taj potez kao uništavanje dokaza.

Hayden je u poruci zaposlenima istaknuo da su s postojanjem videovrpca i namjerom CIA-e da ih uništi, godine 2003. upoznati obavještajni odbori Predstavničkog doma i Senata, dodajući da je interni nadzorni odbor CIA-e nakon pregleda snimaka utvrdio da su metode ispitivanje zakonite. On je precizirao da su videovrpce uništene 2005., tri godine nakon snimanja.

Jennifer Daskal, savjetnica u organizaciji za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, izjavila je da je uništavanje video snimaka nezakonito, te da je ono zapravo "uništavanje dokaza", javila je Hina.

Informacije o uništavanju videovrpca otkrivene su samo dan nakon što su odbori za obavještajne službe Predstavničkog doma i Senata usuglasili zakonski prijedlog koji bi zabranjivao da CIA koristi "pojačane tehnike ispitivanja". Bijela kuća je u četvrtak zaprijetila vetom na taj zakon.

Haydenova poruka zaposlenicima slijedila je kako bi se preduhitrio članak The New York Timesa o uništenim videosnimkama ispitivanja, o čemu je list u srijedu navečer obavijestio CIA-u.

Najspornija tehnika ispitivanja, koja je navodno dokumentirana na uništenim snimkama, jest simulirano utapanje ispitanika, tzv. 'waterboarding'. Agencija AP navodi da je poznato da je CIA tu tehniku primijenila prema trojici zatočenika nakon napada 11. septembra 2001., ali da je ne primjenjuje nakon 2003.

Hayden je zabranio 'watedboarding' godine 2006., prema navodima dobro upućenih dužnosnika agencije.