Svijet
0

SAD: 90 posto Kobanija oslobođeno od IDIL-a

Anadolija
Oko 90 posto teritorije grada Kobanija na sjeveru Sirije oslobođeno je od terorističke organizacije IDIL, javila je Centralna komanda (CENTCOM) Sjedinjenih Američkih Država.

"Iako je borba protiv IDIL-a daleko od okončanja, neuspjehom u Kobaniju izgubili su jedno od svojih strateških uporišta", navodi se u saopćenju CENTCOM-a.

Zapovjednik Revolucionarnih brigada Raqqe Abu Ibrahim izjavio je za AA da je Kobani u potpunosti pod kontrolom kurdskih grupa koje podržavaju iračko-kurdske pešmerge i Slobodna sirijska vojska.

"Oslobodili smo Kobani od snaga IDIL-a. Nastavljaju se sukobi sa IDIL-om u okolini grada", kazao je Ibrahim. 

Kurdske snage, Slobodna sirijska vojska, iračke pešmerge i međunarodna koalicija za borbu protiv IDIL-a koju predvode Sjedinjene Američke Države zajedno se bore protiv ove terorističke organizacije. 

Sa druge strane, američki State Department tvrdi da Kobani "ostaje sporan" bez obzira na izvještaje da je oslobođen i da je pod kontrolom opzicijskih kurdskih snaga. 

"Nastavljamo podržavati lokalne snage koje se bore za teritoriju koja je pod kontrolom IDIL-a i stojimo uz hrabre borce na terenu koji zaustavljaju napredovanje IDIL-a", izjavila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Od avgusta prošle godine SAD i saveznici izveli su 1.600 zračnih napada na snage IDIL-a.

Psaki je reagovala na intervju objavljen danas u kojem sirijski predsjednik Bashar al-Assad kaže da bi zračni napadi koje predvodi SAD trebali biti predmet dogovora sa Damaskom i da bi sirijske snage trebale uzeti učešće na terenu. 

"Zablude o kojima Assad govori samo potvrđuju i jačaju naše čvrsto mišljenje da je on davno izgubio legitimitet i mora otići. Sirija nikada ne može biti stabilna pod njegovim vodstvom", kazala je Psaki.