Svijet
0

SAD: 16 mrtvih od smrtonosnih dinja iz Colorada

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 16 osoba umrlo je od bolesti listerije koju su proširile smrtonosne dinje iz Colorada.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopćio je da su zaražene 72 osobe i riječ je o najvećoj zarazi hranom u SAD-u u više od deset godina. Prije tri godine devet osoba je umrlo nakon što su se zarazili salmonelom u kikirikiju.

Listerija je mnogo opasnija od salmonele ili E. Coli.

Primjerice, 1998. godine 21 osoba je umrla od zaraženih hot dogova dok je 1985. godine čak 52 podleglo listeriji koja se skrila u vrsti mekog sira. Od listerije uglavnom obolijevalu starije osobe, trudnice i ostali s oslabljenim imunosnim sistemom. Prosječna dob osobe je 78 godina, a u prosjeku od listerije umire svaki peti zaraženi.

U CDC- strahuju da će se broj zaraženih iz dana u dan povećavati jer može proći i do četiri sedmice od zaraze do prvih simptoma.

Zaraza je najvjerojatnije krenula od farme Jensen u Coloradu koji su svoje proizvode povukli prošli mjesec. Simptomi listerije su vrućica i bol u mišićima, često praćeni s probavnim smetnjama.

Žrtve najčešće budu onesposobljene i ne mogu čak ni govoriti.

Listeria je gram pozitivna, slabo patogena bakterija koja je sposobna rasti i na temperaturi od svega 4 stepena, što je bitno u prijenosu bolesti i pri izolaciji uzročnika na selektivnim hranilištima.

Listeria je najvjerojatnije stanovnik tla, na kojem se i množi, a čovjek i životinje mogu se zaraziti kontaminiranom hranom. Postoji i mogućnost zaraze u direktnom kontaktu s bolesnikom, prenose u srijedu Dnevnik.hr.