Svijet
0

Saakašvili "pruža ruku" Rusiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija i Gruzija imaju priliku započeti nove odnose, izjavio je u nedjelju gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili u razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

"Alternativu gruzijski narod nema", rekao je Saakašvili, ističući kako zaista vjeruje da Rusija i Gruzija "još jednom treba da pokušaju poboljšati odnose".

Zahvaljujući na vremenu koje je našao da se susretne s njim usprkos obavezama tokom inauguracije za šefa države, Lavrov je gruzijskome novom-starom predsjedniku predao poruku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Apsolutno je bilo neophodno prisustvo ruske delegacije na svečanoj inauguraciji na vladinom nivou", rekao je Lavrov i dodao da dijeli pozive na konkretne akcije za normalizaciju odnosa.

"Ruski i gruzijski narod historijski su povezani", rekao je ruski ministar, prenijele su agencije.

Na ranijem susretu s poglavarom Gruzijske pravoslavne crkve Ilijom II Lavrov je rekao da je Moskva spremna razmotriti pitanje preostalih restrikcija prema Gruzija ako ona poduzme korake za normalizaciju odnosa s Rusijom.

Lavrov je rekao da pitanja koja utiču na razvoj rusko-gruzijskih odnosa treba rješavati "što skorije", ali "ne izjavama, već konkretnim djelima".

Obraćajući se po preuzimanju još jednog mandata, Saakašvili je rekao da euroatlatnska orijentacija Gruzije nije usmjerena protiv interesa susjednih država.

"Odgovorno izjavljujem da kurs Gruzije ka integracijama u euroatlantske strukture nije usmjeren protiv susjednih država i ne prati cilj njihovog udaljavanja od nas", rekao je gruzijski predsjednik.