Svijet
0

Saakašvili o odnosu s Rusijom, opozicija prijeti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili, u autorskom članku koji u petak objavljuje londonski The Guardian, opisao je kako je došlo do početka sukoba u Južnoj Osetiji i povlačenja njegovih trupa te okrivio Moskvu za stalne pokušaje obaranja demokratske vlasti u Gruziji.

Navodeći da je napad Rusije na Gruziju bio "pogodak pravo u srce zapadnog sistema vrijednosti" i prouzrokovao narušavanje sigurnosne ravnoteže u cijelom svijetu, Saakašvili piše da će Rusija ako uspije uništiti Gruziju, drugim autoritativnim režimima širom svijeta dati signal da je takvo ponašanje prihvatljivo.

Pored toga, smatra on, brutalnost vojne akcije Moskve i protjerivanje Gruzina iz Južne Osetije govore da ruskim vlastima ne treba vjerovati, i to bi "trebalo da bude i glavna smjernica u budućem ophođenju predstavnika zapadnih vlada prema toj zemlji".

Ne smije se dozvoliti, zaključuje Saakašvili, da Gruzija postane prva žrtva "novoga svjetskog poretka, po planu iz Moskve".

Financial Times se u petak bavi političkom situacijom u Rusiji i Gruziji, navodeći da opozicija u Tbilisiju predsjednika Saakašvilija optužuje za izazivanje rata s Rusijom i poziva na održavanje novih izbora za najdalje dva mjeseca.

Istovremeno, navodi Financial Times, najnoviji događaji u Gruziji su mnoge posmatrače i novinare naveli da se zapitaju koliki je u Kremlju zaista uticaj ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, koji je za samo sto dana uspio ugasiti njihove nade da će biti prozapadno orijentirani liberalni predsjednik.

Mnogi analitičari, navodi list, smatraju da prave odluke ustvari donosi premijer i bivši predsjednik Rusije Vladimir Putin, čije zadatke Medvedev samo bespogovorno izvršava.