Gruzija
0

Saakašvili ne namjerava da podnese ostavku

FENA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili izjavio je u petak da ne namjerava da podnose ostavku prije isteka njegovom mandata 2013. godine, uprkos zahtjevima opozicije da se odmah povuče, javile su ruske novinske agencije.

Saakašvili je novinarima rekao da će u vrijeme njegovog predsjedavanja Gruzijom "u naredne četiri godine", biti izgrađena prva hidroelektrana u periodu nezavisnosti te zemlje, javila je agencija RIA Novosti.

  • U narednih četiri godine to je rok mojih ovlaštenja na položaju predsjednika, aktuelna vlada Gruzije namjerava da izgradi novu hidroelektranu, koja po svom kapacitetu neće biti lošija od elektrane Inguri,rekao je Saakašvili, prenosi Itar-Tass.

Oko 25.000 demonstranata okupilo su petak u Tbilissiju, drugog dana uzastopno, tražeći ostavku gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija.

Više od 50.000 demonstranata tražilo je već u četvrtak ostavku šefa države kojeg smatraju odgovornim za posljedice rata s Rusijom u augustu 2008. godine, nakon kojeg je Moskva priznala nezavisnost dviju gruzijskih separatističkih regija Južne Osetije i Abhazije.

Demonstranti su mu dali 24 sata da odgovori na njihove zahtjeve, javio je AFP.

Nezadovoljstvo Saakašvilijem ne prestaje da raste još od munjevitog rata s Rusijom oko kontrole nad Južnom Osetijom.

Njegovi napadači, među kojim je i više bivših saradnika, optužuju ga da progoni pripadnike opozicije, ušutkava medije i ništa ne čini protiv siromaštva.

Protekla noć u Tbilissiju prošla je, prema izveštajima ruskih medija, relativno mirno, a na trgu ispred parlamenta na bulevaru Rustaveli dežuralo je nekoliko desetina aktivista opozicije.

Jedan od lidera omladinske organizacije "Zašto?" Iraklij Kordžaj saopćio je da je nekoliko maskiranih osoba nedaleko od bulevara napalo aktivistu te organizacije i pretukli ga gumenim pendrecima, poslije čega su pobjegli automobilom.