Svijet
0

Saakašvili namjestio pucnjavu Kaczynskom

FENA
Gruzijci stoje iza incidenta s pucnjavom do kojeg je došlo u nedjelju u Gruziji nedaleko od automobila u kome se nalazio poljski predsjednik Lech Kaczynski, saopćila je Agencija za unutarnju sigurnost u srijedu.

"Hici ispaljeni u blizini vozila u kome su se nalazili predsjednici Poljske i Gruzije bili su gruzijska provokacija", piše dobro obaviješteni list Dziennik, pozivajući se na izvještaj, prenijele su agencije.

Načelnik Agencije za unutarnju sigurnost proslijedio je taj dokument šesnaestorici uglednih poljskih političara, navodi list.

U dokumentu se ističe kako je "frapantna" činjenica da poslije prvog rafala iz automatskog oružja nedaleko od kolone dvojice predsjednika gruzijske snage sigurnosti nisu reagirale, dok se gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili smiješio, prenio je Itar-Tass.

Analitičari poljske službe sigurnosti također naglašavaju kako je sumnjivo to što su gruzijske vlasti pustile autobus s novinarima ispred kolone, očigledno s namjerom da se omogući novinarima da budu prvi na mjestu incidenta.

Mediji u Tbilisiju javili su prije tri dana da su sa teritorije Južne Osetije ispaljeni hici u zrak kad se kolona vozila u kojoj su bili Saakašvili i Kaczynski približila toj teritoriji.

U incidentu nije bilo povrijeđenih i konvoj se vratio nazad.

Poljski predsjednik je bio u posjeti Gruziji povodom obilježavanja pete godišnjice "ružičaste revolucije".