Svijet
0

Saakašvili: Gruzija će mirno riješiti pitanje teritorijalne cjelovitosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gruzijsku bespilotnu letjelicu 20. aprila ove godine na nebu iznad otcijepljene Abhazije oborio je ruski avion, tvrdi monitoring misija Ujedinjenih naroda u Gruziji u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Pozivajući se na radarske podatke, misija tvrdi da je gruzijsku špijunsku letjelicu tada oborio ili lovac "MiG 29" ili "Suhoj 27", koji je potom odletio u ruski zračni prostor, prenio je Itar-Tass.

"Misija također potvrđuje svoju poziciju iznijetu gruzijskom ministru odbrane 7. aprila 2008. godine da je let špijunske letjelice iznad zone sukoba kršenje Moskovskog sporazuma", navedeno je u izvještaju.

"Potvrdilo se da je ruski avion bombardirao teritoriju Gruzije", rekao je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili komentirajući izvještaj.

Predsjednik je rekao da se "danas Gruzija nalazi u složenoj situaciji jer je na njenu teritoriju ušla vojska druge države, koju mi nismo zvali i čiji ulazak kategorički ne prihvaćamo".

"Riješit ćemo sve probleme. Gruzija će mirno riješiti pitanje teritorijalne cjelovitosti", rekao je on.

Otcijepljena Abhazija tvrdi da je od marta oborila sedam bespilotnih špijunskih letjelica gruzijskih, dok je Tbilisi potvrdio samo jedan slučaj obaranja, 20. aprila, tvrdeći da je letjelicu oborio ruski avion "Mig 29", što je Moskva demantirala.

I prije četiri dana načelnik protuzračne odbrane oružanih snaga Rusije general Nikolaj Frolov rekao je da u uništavanju bespilotnih letjelica Gruzije Rusija nije učestvovala i da su tvrdnje Tbilisija neosnovane.

"Naša sredstva PZO-a u Abhaziji nisu angažirana", rekao je ruski general.