Svijet
166

Sa Trga UN-a u Ženevi pozvano na usvajanje Rezolucije o Srebrenici

Piše: N. N.
Danas je u Ženevi održana centralna komemoracija na nivou Švicarske za žrtve srebreničkog genocida. Komemoraciju je organizirala Islamska zajednica Bošnjaka u Švicarskoj.

Ibrahim ef. Husanović, glavni imam u Švicarskoj, rekao je za Klix.ba da je komemoraciji prisustvovalo oko 3.000 osoba.

“Ovdje su došli ljudi iz cijele Švicarske, a dijelom i iz Francuske. Pored Bošnjaka ima dosta i Švicaraca iz okolnih mjesta”, kaže Husanović.

Ovaj skup je bio planiran još prije pola godine, a posebno je u fokusu javnosti zbog hapšenja ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića.

“Mi nismo direktno pozvali Orića. Pozvan je bio načelnik Srebrenice Ćamil Duraković i Hatidža Mehmedović. Orić je kao slobodan građanin vjerovatno krenuo kako bi došao jer u ovim dijelovima Švicarske živi veliki broj onih koji su preživjeli genocid. Znao je da će biti veliki skup pa je vjerovatno s njim želio da podijeli trenutke žalost”, kaže Husanović.

Pored Durakovića i Hatidže Mehmedović skupu se obratio i ratni načelnik Srebrenice Fahrudin Salihović, a skupu se trebala obratiti i gradonačelnica Ženeve. No, zbog ranije preuzetih obaveza ona nije bila u prilici prisustvovati skupu pa se umjesto nje obratio bivši gradonačelnik Ženeve Remi Pagany.

“Mi smo njemu lično, ali i gradu Ženevi, uručili jedno priznanje, odnosno cvijet Srebrenice, za sve što su učinili u borbi za istinu o genocidu. Najviše što su uradili jeste da su nam dozvolili da na Trgu UN-a u centru Ženeve postavimo spomenik 'Kamen spavač' na kome piše: 'Bosna i Hercegovina 1992-1995. Srebrenica 11. jul 1995'”, kaže Husanović.

On pojašnjava da je Ženeva za centralnu komemoraciju izabrana iz dva razloga. Prvi je što u blizini živi veliki broj preživjelih žrtava srebreničkog genocida.

“Drugi razlog je što smo htjeli održati komemoraciju na Trgu UN-a jer svi znamo da je UN odgovoran za genocid u Srebrenici. Sa ovog mjesta šaljemo poruku da i danas tražimo istinu i pravdu, a pozivamo i na usvajanje Rezolucije o genocidu, kako na nivou Švicarske, tako i na nivou UN-a”, zaključuje Hasanović.