Od 5. aprila
0

S vizom za duži boravak turistički po svim zemljama EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi koji imaju vizu za duži boravak u jednoj zemlji EU od sada će s njom moći putovati turistički po svim zemljama Schengena, osim, zasad, Danske, odlučio je Evropski parlament, saopćila je specijalna izvjestiteljica EP-a za viznu liberalizaciju Tanja Fajon.

"To znači da ćete s vizom za duži boravak moći u periodu od šest mjeseci tri mjeseca putovati po EU. Ako ste, recimo, student i imate belgijsku vizu za boravak i studiranje u toj zemlji, od sada ćete moći da na osnovu te vize boravite i u drugim zemljama Šengenske zone", kazala je Fajon za "Deutsche Welle".

Odluka stupa na snagu 5. aprila.

Ova odluka EP odnosi se samo na vize izdate na duži rok i neće važiti za Veliku Britaniju i Irsku, koje nisu članice Šengena, dok će se Danska za šest mjeseci izjasniti da li prihvata ovu odluku.

Tanja Fajon za "Deutsche Welle" također ističe da nova odluka EP-a nije povezana s bezviznim režimom, koji omogućuje putovanje i boravak u trajanju od 90 dana u zemljama šengenske zone.

Ona je također rekla da se, prema posljednjim informacijama, broj potencijalnih azilanata smanjuje.

"Vrlo je važno da vlade i političari informiraju svoje građane šta je zapravo vizna liberalizacija. Njome se ne traži posao, niti državljanstvo, niti azil u EU. Bezvizni režim znači slobodno turističko putovanje po šengenskom prostoru u trajanju do 90 dana", precizirala je Fajon.

Kada je riječ o procesu vizne liberalizacije za BiH i Albaniju, ona je rekla da to najviše zavisi od toga da li će ove dvije zemlje dobiti pozitivne ocjene o ispunjenosti uvjeta za viznu liberalizaciju.