Svijet
0

S. Koreja: Snimljene aktivnosti na lokaciji nuklearne probe

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Novi satelitski snimci otkrivaju radove na sjevernokorejskom poligonu za nuklearne probe, ali nema naznaka kada bi se test mogao dogoditi, objavio je danas specijalizovani web-site sa sjedištem u SAD.

Spekulacije o pripremi nove nuklearne probe u Sjevernoj Koreji sve su glasnije. To bi bio treći atomski test u ovoj zemlji, a uslijedio bi poslije nedavnog neuspješnog lansiranja rakete koje je osudila međunarodna zajednica.

Web-site "Sjever 38" objavio je satelitske snimke lokacije Pungje-ri, nedaleko od istočne obale Sjeverne Koreje, uz komentar da se tu odvijaju aktivnosti koje bi mogle da znače da je odobrenje za izvođenje nove prbe već dato.

"Slike ne otkrivaju kada bi detonacija mogla da se desi", navodi sajt koji je projekat američko-korejskog instituta pri Školi za napredne studije John Hopkins. U saopštenju se navodi da je snimke napravila jedna privatna kompanija 18. aprila.

Na snimcima koji su napravljeni 8. marta vidi se da su iz tunela za testiranje iznesene tone zemlje i ostalog materijala. Ovaj poligon prostire se na površini od 4.000 kvadratnih metara. Zamjenik južnokorejskog ministra odbrane Lim Kvan Bin izjavio je da zvaničnici SAD i Južne Koreje smatraju da postoji "veoma velika" vjerovatnoća za izvođenje nove nuklearne probe, prenijela je agencija Johanp.

Lim je rekao da ne posjeduje čvrste dokaze, ali je ukazao na atomske probe koje je Pjongjang izvršio poslije raketnih testova 2006. i 2009. godine, prenio je AFP. Južnokorejski i američki zvaničnici ponovili su da će uputiti oštar odgovor na eventulane dalje provokacije iz Pjongjanga, dodao je Lim. SAD trenutno u Južnoj Koreji imaju 28 500 vojnika. 

Zvanična sjevernokorejska agencija prenijela je da je lider Kim Jong-un prisustvovao vojnim vježbama u kojima su korišeni tenkovi, avioni i artiljerija povodom 80. godišnjice od osnivanja oružanih snaga ove zemlje. Kim, vrhovni komandant armije od 1,2 miliona vojnika, "upravljao" je vježbama, navodi se u izvještaju bez preciziranja kada su manevri održani.