Svijet
0

S. Koreja pretvorila 30 kg plutonijuma u oružje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja je iskoristila zalihe plutonijuma kojima raspolaže za naoružanje, a radi se o količini dovoljnoj za četiri ili pet komada nuklearnog oružja, saopćio je danas američki stručnjak Selig Harison.

Član Međunarodnog centra "Vudro Vilson" u Vašingtonu, koji je od utorka do subote boravio u posjeti Sjevernoj Koreji, izjavio je da su mu sjevernokorejski zvaničnici rekli da su "već pretvorili u oružje 30,8 kilograma plutonijuma", koji je naveden u deklaraciji o nuklearnom programu te države, i da "to oružje ne podliježe inspekciji".

Prema riječima Harisona, njegovi sjevernokorejski sagovornci nisu željeli da mu otkriju kako je plutonijum "pretvoren u oružje", ali su nagovijestili da se radi o raketama.

Zvaničnici su mu takođe rekli da su učesnici razgovora šest država o sjevernokorejskom nuklearnom programu obaviješteni da je Pjongjang iskoristio plutonijum naveden u deklaraciji, prenosi Tanjug.

Harison, čija posjeta Sjevernoj Koreji dolazi samo nekoliko dana pred inauguraciju novog američkog predsjednika Baraka Obame, rekao je da je razgovarao sa četiri sjevernokorejska zvaničnika, uključujući predstavnika ministarstva spoljnih poslova zaduženog za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama Li Guna.

Američki stručnjak se osim Lia, sastao sa zamjenikom predsjednika Vrhovne narodne skupštine Kim Jong-taeom, portparolom Komisije za državnu odbranu Ri Čan-bokom i ministrom spoljnih poslova Pak Ui-sonom, naveo je Rojters.

Sjeverna Koreja oklijeva u implementaciji sporazuma o denuklearizaciji, usvojenom poslije dugotrajnih pregovora Sjeverne i Južne Koreje, Japana, Kine, Rusije i SAD u Pjongjangu.

Sjeverna Koreja je navela da nije spremna da prihvati zahtjeve za verifikaciju drugih učesnika razgovora, kao i da oni nisu ispunili obećanja data Pjongjangu u zamjenu za odustajanje od nuklearnog programa, a tiču se ekonomske pomoći, podsjetila je britanska agencija.