Inspektori IAEA protjerani
0

S. Koreja nastavlja obogaćivanje uranijuma

SRNA
Foto: AFP/KCNA/File
Foto: AFP/KCNA/File
Sjeverna Koreja naredila je inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da napuste tu zemlju i poručili su ovoj organizaciji UN da će nastaviti obogaćenje uranijuma za proizvodnju atomske bombe, saopšteno je večeras iz IAEA.

Pjongjang je protjerao inspektore nakon što je saopšteno da će napustiti šestostrane razgovore o završetku nuklearnog razoružanja te da će reaktivirati postrojenje u kojem se proizvodi obogaćeni plutonijum kao odgovor na osudu UN zbog nedavnog lansiranja dalekometne rakete.

"Sjeverna Koreja je danas obavijestila inspektore IAEA u postrojenju Jongbjon da prekida saradnju sa ovom agencijom. Zahtjevali su svu opremu za praćenje i nakon toga inspektorima je uskraćen pristup postrojenju", rekao je portparol IAEA Mark Vidriker.

On je dodao da je inspektorima naređeno da napuste Sjevernu Koreju "što je prije moguće".

Stručnjaci smatraju da Sjeverna Koreja u roku od tri mjeseca može ponovo da pokrene i ponovo stavi u pogon postrojenje.

Pjongjang je prethodno protjerao inspektore u septembru prošle godine ali ih je ponovo primio u oktobru nakon što je postignut sporazum sa Vašingtonom kojim su privremeno dogovoreni sporovi oko verifikacije procesa denuklearizacije.

Međutim nije postignut napredak u pokušajima da se okonča započeti proces razoružanja dok je Sjeverna Koreja u nekoliko navrata ponovila prijetnje da će e povući iz razgovora.

Pjongjang se povukao iz razgovora sa Kinom, Japanom, Rusijom, Južnom Korejom i SAD nakon što je Savjet bezbjednosti UN osudio nedavno lansiranje rakete koje je Sjeverna Koreja opisala kao miroljubivo slanje satelita u orbitu.

Savjet bezbjednosti je jednoglasno osudio ispaljenje dalekometne rakete izvršeno 5. aprila jer je to u suprotnosti sa zabranom UN zahtjevajući da na snazi ostanu uvedene sankcije protov Sjeverne Koreje.