Kralj nije protiv reformi
20

S. Arabija: Žene konačno mogu na Olimpijadu

SRNA
Kralj Abdulah
Kralj Abdulah
Vlasti Saudijske Arabije odlučile su da će prvi put dozvoliti ženskim takmičarkama da učestvuju na Olimpijskim igrama.

U saopštenju saudijske ambasade u Londonu navodi se da će Olimpijski komitet ove zemlje "prihvatiti učešće ženskih atletičarki koje uspiju da se kvalifikuju". BBC prenosi da će odlukom saudijskih vlasti biti okončane spekulacije o tome da će cijeli saudijski tim biti diskvalifikovan na OI zbog polne diskriminacije.

Mnogi saudijski religiozni konzervativisti još odlučno odbijaju učestvovanje žena u sportskim aktivnostima. Saudijski zvaničnici navode da će na Olimpijskim igrama, koje počinju 27. jula, jedini ženski takmičar iz Saudijske Arabije biti skakač na konju Dalma Ruždi Malas (18).

Međutim, oni dodaju da će buduće saudijske učesnice morati da budu prigodno obučene kako bi "očuvale svoje dostojanstvo". Odluka da se ženama dozvoli učestvovanje na OI predstavlja ogroman korak za saudijjsko kraljevstvo, u kojem je duboko ukorijenjen stav opozicije da ženama ne treba dozvoliti nikakvu javnu ulogu.

S druge strane, već nekoliko sedmica traje intenzivna rasprava "iza scene" koju vodi kralj Abdulah - aktuelni monarh odavno pokušava da se izbori za aktivniju ulogu žena u saudijskom društvu. "Ovo je veoma osjetljivo pitanje. Kralj Abdulah pokušava da suptilno inicira reforme, tražeći način da se promjene ne dešavaju ni prebrzo, ni presporo", rekao je viši saudijski zvaničnik.

On navodi da je kralj ranije dozvolio učestvovanje žena u Savjetu Šura (državno savjetodavno tijelo), pa odluka o učestvovanju žena na OI nije izolovana i predstavlja "dio tekućeg procesa". Zvaničnik je priznao da bi suprotna odluka Saudijske Arabije ostavila loš utisak na međunarodnoj sceni.

"Dijelom zbog aktuelnih kritika, probudili smo se i shvatili da se moramo suočiti sa ovim problemom. Vjerujemo da će saudijsko društvo prihvatiti donesenu odluku", rekao je on. Ovo nije prvi put da je saudijski monarh podržao kontroverznu reformu kojoj se protivi domaća opozicija - kralj Faisal je šezdesetih godina insistirao na tome da se djevojčicama dozvoli da idu u školu. Danas u ovoj zemlji fakultetsku diplomu stiče više žena nego muškaraca.