Svijet
0

Ryan Crocker: Al Qaida planira nove napade iz Afganistana

SRNA
Borci terorističke mreže Al Qaide vratili su se u Afganistan i namjeravaju da ovu zemlju koriste kao bazu za napade slične onima od 11. septembra na gradove na Zapadu, rekao je američki ambasador u Kabulu Ryan Crocker.

Ryan Crocker je listu Daily Telegraph rekao da će Al Qaida, ako Zapad prerano napusti Afganistan, moći da poveća svoje prisustvo. On je istakao da se Zapad ne može odreći Afganistana.

"Al Qaida je i dalje  prisutna u Afganistanu. Ako Zapad odluči da je 10 godina u toj zemlji predugo onda će se oni vratiti i naredni put neće biti New York ili Washington, već neki drugi veći grad na Zapadu", rekao je on.

SAD povući će većinu svojih snaga iz Afganistana naredne godine.

Crocker (62), koji je ranije bio ambasador u Iraku, rekao je da dok je određeni napredak postignut Afganistanu će trebati pomoć Zapada u narednim godinama.

Zvaničnici NATO-a vjeruju da se oko 100 boraca Al Qaide vratilo u zemlju, i stacionirani su većinom u provincijama Kunar i Nuristan u blizini granice sa Pakistanom. Stotine su locirane u Pakistanu i mogu da se vrate ako se okolnosti promjene.

Nakon pucnjave u Touluseu ovog mjeseca, za koju je odgovoran mladić alžirskog porijekla pristalica, Al Qaide britanski obavještajci vjeruju da grupa planira talas napada na mete Zapada, uključujući Olimpijske igre u Londonu.
Crocker, koji je dužnost u Kabulu preuzeo prošle godine, rekao je da je Al Qaida i dalje potencijalna opasnost uprkos određenim porazima.

 "Ubili smo sve spore i glupe. Ali to znači da su oni koji su ostali potpuni posvećenici. Mislimo da smo dobili rat prije nego su naši protivnici i krenuli u borbu, oni imaju strpljenje, a znaju da smo mi tu slabi", rekao je on.