Svijet
0

Ružica Đinđić: Očekujem primjerene kazne

FENA
Funkcionerka Demokratske stranke Ružica Đinđić izrazila je očekivanje da će suđenje za ubistvo njenog supruga, premijera Srbije Zorana Đinđića, biti uskoro završeno i da će sudsko vijeće potvrditi nezvisnost suda i optuženima odrediti primjerene kazne.

"Očekujem da sudsko vijeće koje treba da izrekne kazne optuženima za ubistvo moga muža bude objektivno prilikom izricanja presude, da potvrdi princip nezavisnosti suda i odredi kazne primjerene najtežim krivičnim djelima u koje spada ubistvo premijera", kazala je Đinđić u intervjuu današnjem "Blicu".

Ona je naglasila da Đinđić nije ubijen kao fizička osoba, nego kao predsjednik vlade i dodala da naš zakon za takva djela propisuje najteže kazne.

"Vjerujem da će presuda biti uskoro donijeta. Suđenje će biti završeno, ali je pitanje da li ćemo, s obzirom na dužinu njegovog trajanja i tehnike koje se koriste, biti zadovoljni izrečenom presudom. Najvažnije je da se potvrdi postojeća optužnica", rekla je Đinđić, uoči četverogodišnjice ubistva njenog muža, u atentatu, na današnji dan, ispred zgrade vlade Srbije.

Istakavši da suđenje traje dugo, ali da je to "proces koji ima svoju dinamiku", ona je kazala da je bilo mnogo opstrukcija od strane advokata okrivljenih.

"Nekome je u interesu da se sve to prolongira i odugovlači. Ali, ja vjerujem da će se sud izboriti sa opstrukcijama i donijeti pravednu presudu", zaključila je Đinđićeva.