Povukao se s književnog sajma
0

Ruždi ljut zbog lažne informacije o planiranju njegovog ubistva

SRNA
Salman Ruždi
Salman Ruždi
Pisac Salman Ruždi optužio je vlasti indijske države Rajasthan da su objavile "netačne obavještajne informacije" o prijetnjama njegovom životu.

Ruždi se prije tri dana povukao sa književnog sajma u Jaipuru, uz izjavu da mu je rečeno da plaćene ubice planiraju da ga ubiju, prenio je BBC.

On je kasnije rekao da je to bila laž, a vlasti Rajasthana odbacile su optužbu i saopštile da je ta tvrdnja "neosnovana".

Salman Ruždi izazvao je bijes u muslimanskom svijetu kada je objavio knjigu "Satanski stihovi", koju mnogi smatraju bogohulnom. Ovaj pisac godinama se krije nakon što je iranski ajatolah Homeini izdao fetvu sa pozivom na njegovo ubistvo.

Ruždi je trebalo da održi govor tokom prvog dana literarne manifestacije u Jaipuru, ali se povukao sa festivala, rekavši da su mu "obavještajni izvori iz Maharashtra i Rajasthana rekli da su plaćene ubice iz Mumbaija krenule da ga ubiju".

Uticajni muslimanski sveštenici protestovali su povodom najave njegovog učešća na festivalu. Ruždi je potom na Twitteru napisao da je ispitao informaciju i zaključio da mu je rečena laž. "Veoma sam ljut i bijesan", napisao je Ruždi.

Ovaj incident u Rajasthanu tumači se kao poraz indijskih političara koji se ponašaju i djeluju linijom manjeg otpora. Šef policije Maharashtre demantovao je da je njegova služba poslala svojim kolegama u Rajasthanu bilo kakve obavještajne podatke o prijetnjama Ruždiju.
Dodatnu kontroverzu na književnom festivalu izazvala je najava kazni za pisce koji su na otvaranju petodnevne manifestacije čitali odlomke iz "Satanskih stihova".

Pisci  Hari Kunzru, Amitava Kumar, Jeet Thayil i Ruchir Joshi  čitali su odlomke iz ove knjige u znak protesta povodom Ruždijevog povlačenja. Organizatori festivala ogradili su se od ove akcije.