Svijet
0

Rusko tužilaštvo optužuje London za doček ruskih kriminalaca

FENA
Rusko državno tužilaštvo optužilo je u petak Veliku Britaniju da je postala zemlja koja dočekuje ruske kriminalce, na temelju spora između Moskve i Londona vezano za izručenje Londonu glavnog osumnjičenog u aferi Litvinjenko.

"Nije nikakva tajna da je Velika Britanija posljednjih godina postala jedna od najdražih zemalja u kojoj se mogu skrivati zločini počinjeni u Rusiji", navodi se u saopćenju glavnog ruskog tužilaštva.

Tužilaštvo navodi 21 slučaj, koji Moskva uzaludno potražuje od 2002. od Londona, da se Rusiji izruče osobe optužene za "ubistva, terorizam, otmice i pranje novca".

Moskva već godinama traži izručenje kontroverznog biznismena Borisa Berezovskog, koji je prebjegao u London, kao i Ahmeda Zakajeva, bivšeg čečenskog izaslanika u Evropi, koji je također pobjegao u London.

"U deset godina, Velika Britanija nije izručila nijednu osobu Rusiji", kritički se osvrnulo tužilaštvo.

"Rusko tužilaštvo se čudi zbog želje britanske strane da primora Rusiju da direktno prekrši svoj ustav", uporno kritikuje državno tužilaštvo, pozivajući se na zahtjeve Londona da Rusija izruči Andreja Lugovoja.

Lugovoj, bivši pripadnik KGB-a, trenutno biznismen, optužen je 22. maja pred britanskim sudom za ubistvo Litvinjenka, koji je otrovan polonijem, visokoradioaktivnom supstancom, u novembru 2006.

Britanska vlada ocijenila je "krajnje razočaravajućim" rusko odbijanje da izruči Lugovoja Londonu, precizirajući da ne "isključuju nijednu opciju".