Američki general
0

Rusko povlačenje iz Gruzije presporo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija je obećala dovršiti djelimično povlačenje vojnika iz Gruzije do kraja dana, ali je saopćila da će nekonkretizirani broj "mirovnih snaga" ostati u zemlji, što je razljutilo Zapad.

Vodeći američki general koji je u posjeti Gruziji ocijenio je povlačenje kao "krajnje slabo, krajnje sporo".

"Ako se oni uopće i pokreću, onda je to kretanje puževim korakom", izjavio je general John Craddock, zapovjednik američke Evropske komande, novinarima na aerodromu u Tbilisiju, gdje je posmatrao dolazak američkog vojnog aviona kako donosi pomoć.

Rusija i Gruzija ušle su u rat nakon što je Tbilisi pokušao da od sedmog do osmog augusta silom preuzme kontrolu nad Južnom Osetijom, provocirajući masivni ruski kontranapad s kopna, mora i iz zraka.

Rusko ministarstvo odbrane navodi u saopćenju da će se vojne jedinice koje podržavaju mirovnjake povući do kraja dana u Južnu Osetiju s gruzijske teritorije. Predsjednik Dimtrij Medvjedjev dao je slično obećanje ranije ove sedmice.

Ali, unutar nove sigurnosne zone u Gruziji pod ruskom kontrolom, ministarstvo odbrane je saopćilo da će "mirovnjaci na specijalnim kontrolnim punktovima u brojevima potrebnim da pruže sigurnost ostati".

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili izjavio je da to neće prihvatiti. "Neće biti nikakvih tampon-zona. Nikada nećemo živjeti s bilo kakvim tampon-zonama. Nikada nećemo dopustiti takvo nešto", izjavio je on Reutersu u Tbilisiju.

Rusija tvrdi kako treba zadržati snage u Gruziji da spriječe novo krvoproliće i zaštite Južnoosetijce - od kojih većina ima ruske pasoše - od gruzijskih napada. Tbilisi tvrdi da Moskva pokušava anektirati njegovu teritoriju.

Dok je površina nove sigurnosne zone nejasna, a razlika između ruskih regularnih trupa i ruskih mirovnjaka postaje sve mutnija, neizvjesno je u kojoj mjeri će se ispuniti ruska obećanja.