Svijet
0

Ruskinja rodila zdrave petorke u britanskoj bolnici

FENA
Ruskinja je rodila zdrave petorke u britanskoj bolnici nakon što se usprotivila ruskim doktorima koji su joj predlagali da abortira neke od fetusa.

"One su sve dobro. Svih pet", izjavio je Lawrence Impey, doktor u bolnici John Radcliffe u Oxfordu za BBC radio u četvrtak.

Rađanje petorki može biti opasno, a iskustvo pokazuje kako je rijektost da svih pet beba preživi.

Bračni par je savjetovan u Rusiji da žena abortira neke od fetusa, ali je odlučio da ona obavi porođaj u Britaniji, gdje je medicinske troškove platila ruska humanitarna agencija, prenosi Reuters.

Bebe su rođene u subotu, 14 sedmica ranije.

Impey je izjavio da najveća od beba teži samo nešto manje od kilograma, ali da su sve trenutno izvan jedinice intenzivne njege i da bi se trebale vratiti u Rusiju u narednih četiri do pet mjeseci.

"Najveći rizik je u tome kada se bebe rode prerano da neće preživjeti. U ovom slučaju, međutim, one su rođene u vrijeme kada imaju šansi da prežive", kazao je.

"Tokom većeg dijela trudnoće, ne mislim da je ona zaista smatrala da će roditi pet malih beba, i da budemo pošteni, nismo ni mi. Zato smo svi uzbuđeni, ali naravno više od svih, ona i njena porodica", izjavio je Impey.