Dmitri Medvedev
0

Ruski vojnici provode operaciju nametanja mira

FENA
Foto: AFPTV/RTR
Foto: AFPTV/RTR
Ruski vojnici u Južnoj Osetiji započeli su operaciju nametanja mira u zoni gruzijsko-osetijskog sukoba s ciljem zaštite civila, izjavio je u subotu ujutro u Kremlju ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, a prenose ruske novinske agencije.

"Naše mirovne snage i pojačanja koja su dobile trenutačno provode operaciju nametanja mira gruzijskoj strani. Također su odgovorni za zaštitu civila", rekao je Medvjedjev tokom susreta s ministrom obrane Anatolijem Serdjukovom i načelnikom glavnog stožera ruskih oružanih snaga Nikolajem Makarovom koji su ga izvijestili o situaciji.

Prema ruskim medijima, gruzijska vojska je ušla u Južnu Osetiju i otvorila vatru na njezin glavni grad Chinvali u noći s četvrtka na petak. Veliki dio grada je razrušen, a puno sela u tom području pretrpjelo je velika razaranja. Vlasti separatističke Južne Osetije javljaju o velikom broju stradalih civila. Kako navodi rusko ministarstvo obrane, 15 ruskih mirovnjaka je poginulo, a ima i puno ranjenih.

Gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova saopćilo je u subotu ujutro da su ruski zrakoplovi tijekom noći izvršili zračne udare na ciljeve nedaleko od Tbilisija, gruzijske prijestolnice. Bombardirana je zrakoplovna baza u Vazianiju, vojna baza u Senakiju i crnomorska luka Poti.