Svijet
0

Ruski sud razmatra zahtjev Hodorkovskog za prijevremeno oslobađanje

FENA
Sud u gradu Čiti, u Sibiru, počeo je u četvrtak razmatrati zahtjev za prijevremeno oslobađanje bivšega generalnog direktora ruske naftne kompanije "Jukos" Mihaila Hodorkovskog, izjavio je njegov advokat Jurij Šmidt.

"Uprava logora u Krasnokamensku (u Sibiru, gdje je Hodorkovski u zatvoru) smatra da on nije na dobrom putu zato što nije priznao krivicu i da bi zbog toga trebalo da odsluži cijelu kaznu", kazao je sudac na početku pretresa, javila je agencija Ria Novosti.

Sud nije donio konačnu odluku, ali osobe bliske Hodorkovskom smatraju kako su male šanse da on izađe iz zatvora.

Ovaj najbogatiji čovjek u Rusiji, koji je imao i veliki politički utjecaj, osuđen je 2005. godine na osam godina zatvora zbog utaje poreza, nakon suđenja za koje mnogi posmatrači i stručnjaci smatraju da ga je inicirao Kremlj.

Hodorkovski bi mogao dobiti predsjednikovo pomilovanje, ali je to novi šef države Dmitrij Medvedev isključio, ili prijevremeno oslobađanje nakon što je odslužio više od pola kazne u oktobru 2007.

On je u februaru 2007. godine okrivljen za novi delikt, za "veliku pronevjeru". U junu ga je rusko tužilaštvo optužilo za pranje 28 milijardi dolara i "krađu" skoro 350 miliona tona nafte.