SAD
0

Ruski špijuni nikad nisu proslijedili povjeljivu informaciju

SRNA
Američki zvaničnici tvrde da ruska špiijunska mreža nikad nije uspjela da proslijedi povjerljivu informaciju uprkos činjenici da je djelovala u SAD više od 10 godina.

"Ovi ljudi su bili praćeni prilično dugo vremena. Oni su pokušavali, ali nikad nisu dobili niti proslijedili povjerljive informacije i podatke", rekao je portparol Bijele kuće Robert Gibbs.

Gibbs je u intervjuu za mrežu NBC rekao da je razamjena ruskih za američke špijune između Vašingtona i Moskve bila uspjeh za američko pravosuđe i da je poboljšalo veze dvije zemlje.

"Mislim da se naš odnos sa Rusijom bez sumnje popravlja, ako pogledate kako je sve izgledalo prije nekoliko godina", rekao je Gibs.

Deset ruskih agenata koju su bili pod prismotrom FBI posljednjih 10 godina razmijenjeni su u petak u Beču  za četiri osobe koje je Moskva optužila da su špijunirali za zapadne obavještajne službe.

Sva djeca ruskih špijuna, takođe, su prebačena u Moskvu kako bi se pridružila roditeljima, saopštio je ranije vrhovni tužilac Erick Holder. 

Holder je rekao da su neka od djece američki državljani jer su rođeni u SAD, ali da su roditelji tražili da budu poslata u Rusiju. Neka djeca su već odrasla, ili su blizu punoljetstva i njima je dato na izbor gdje žele da idu.
Ruski špijuni priznali su krivicu u četvrtak i naređeno im je da odmah napuste SAD, čime se  željelo izbjeći neprijatno političko suđenje koje  bi  pokvarile odnose dvije zemlje.

Holder je rekao da je FBI odlučio da reaguje  nakon 10 godina istrage jer se pojavila opasnost da će izgubiti jednog od ključnih članova špijunske grupe.