Svijet
34

Ruski snajperist ubio "Bijelu udovicu" Samanthu Lewthwaite

Klix.ba
Bijela udovica Samantha Lewthwaite
Bijela udovica Samantha Lewthwaite
Tridesetogodišnja Britanka Samantha Lewthwaite, poznata kao "Bijela udovica" borila se na strani IDIL-a, a prema pisanju birtanskog Mirrora, ubijena je prije dvije sedmice u Ukrajini.

Prema informacijama moskovske novinske agencije Regnum, Samanthu je ubio ruski snajperist u Ukrajini prije dvije sedmice. Ona je jedna od najtraženijih Britanaca, a ranije se borila strani IDIL-a u Siriji.

Samantha je bila udata za bombaša samoubicu Germainea Lindsayja (19), mladića rođenog u Yorkshireu porijeklom sa Jamajke, koji je učestvovao u napadima u Londonu 2005. godine u kojim je poginulo 56 i povrijeđeno 700 ljudi. Veliku Britaniju je napustila 2009. godine.

"Jedan od najtraženijih terorista Samantha Lewthwaite, koja se borila u redovima ukrajinskog bataljona, ubijena je snajperom. Prema našim informacijama, Bijela udovica je bila u ukrajinskom bataljonu dobrovoljaca Aidar i borila se kao snajperist. Ubio ju je snajperist dobrovoljac koji je iz Rusije stigao u Lugansk. Ukrajinske specijalne snage za njegovu 'glavu' daju gotovo milion dolara", navodi se u izvještaju agencije Regnum.

Ova zasad nepotvrđena vijest je stigla u vrijeme propagandnog haosa Moskve i Kijeva u vezi sa ukrajinskom krizom. U prošlomjesečnim izvještajima je objavljeno da se Samantha ove godine pridružila IDIL-u i postala jedna od najmoćnijih žena u terorističkoj mreži.

Bijela udovica je rođena u Sjevernoj Irskoj, a školu je završila u Aylesburyju. Ranije nije povezivana s Ukrajinom, nego je optužena da je obučavala bombaše samoubice u Siriji. Obučavala je Britance koji su se dobrovoljno borili za IDIL. Ranije se smatrala nevinom ženom bombaša samoubice, ali se ispostavilo da je zapravo najopasnija teroristkinja na svijetu.

U junu 2012. je sa dvojicom muškaraca bacila bombe na strance koji su u Mombasi gledali utakmicu između Engleske i Italije.

Povezana je i s napadom u kojem su poginula dva člana osiguranja restorana.