Svijet
0

Ruski savjetnik uporedio Putina s Rooseveltom

FENA
Vladimir Putin povezivan je s carevima i komunističkim partijskim šefovima, ali je njegov savjetnik iznio neobičnu uporedbu ruskog predsjednika sa jednim od najvatrenijih američkih demokrata, bivšim predsjednikom SAD-a Franklinom D. Rooseveltom.

Govoreći na konferenciji kojom se obilježava 125. godišnjica Rooseveltevog rođenja, Vladislav Surkov, zamjenik šefa osoblja koji se smatra glavnim ideologom Kremlja, povukao je političku paralelu između jednog od najčuvenijih američkih demokrata i ruskog lidera, koga optužuju za ugrožavanje demokratije.

Surkov je pronašao sličnosti između Sjedinjenih Država iz Rooseveltvog vremena i današnje Rusije, javile su ruske novinske agencije, prenosi AP.

Povezujući Rusiju nakon propasti Sovjetskog saveza 1991. i Ameriku iz vremena Velike depresije, Surkov je sugerirao kako Putinu treba koristiti čvrstu ruku kako bi doveo zemlju na put oporavka.

"Poput Roosevelta u njegovom vremenu, Putin mora i treba osnažiti administrativnu kontrolu i koristiti potencijal predsjedničkih ovlasti do maksimalnog stepena radi prevazilaženja krize", navela je novinska agencija RIA-Novosti njegove riječi.

"U 20. stoljeću Roosevelt je bio naš vojni saveznik a u 21. stoljeću on je naš ideološki saveznik", navela je agencija njegove riječi.

Putin i njegove pristalice često podsjećaju - a ponekada i pretjeruju - na haos i neizvjesnost iz 1990-ih kada objašnjavaju svoju politiku i njena dostignuća.

Na konferenciji naslovljenoj kao "Lekcije New Deala za savremenu Rusiju i svijet", Surkov je izjavio kako su se i Rusi u prošloj deceniji i Amerikanci tokom Velike depresije borili sa zastrašujuće mračnom vizijom budućnosti.

Kazao je da je Roosevelt sačuvao Ameriku od "katastrofalnih socijalnih nemira", navodi se u agencijskoj vijesti.

Roosevelt, koji je bio predsjednik od 1932. do smrti 1945. godine, nadzirao je paket ekonomskog oporavka koji je imao za cilj izvući Ameriku iz Depresije.

Jedno od najtrajnijih nastojanja New Deala bila je socijalna zaštita, ali je on također uveo programe pomoći na poslu, nametnuo je strožije kontrole javnih sredstava i veće poreze na bogatstvo.