Svijet
14

Ruski putnički avion pronađen potpuno uništen, većina putnika poginula

Klix.ba
Srušeni ruski avion pronađen je u jugoistočnom dijelu Sinajskog poluotoka. Avion je potpuno uništen, a većina putnika je poginula, izjavio je u subotu predstavnik službe sigurnosti s mjesta pada aviona.

Egipatsko ministarstvo civilne avijacije izjavilo je da se ruski avion sa preko 200 putnika i sedam članova posade srušio u subotu na poluotoku Sinaj. U izjavi je naglašeno da su članovi timova za pretragu i spašavanje pronašli olupinu ruskog putničkog aviona u području Hassana, južno od grada el-Arish, gdje se egipatske snage sigurnosti bore protiv IDIL-a.

Vlasti javljaju kako je prilazak mjestu nesreće otežan iz sigurnosnih razloga. Na sjevernom Sinaju je već dvije godine sjedište ogranka Islamske države, koji su ubili na stotine vojnika i policajaca.

Navodno je avion letio iz Sharm el-Sheikha, popularne destinacije za ruske turiste, i nestao sa radara nakon 23 minute od polijetanja. Vlasnici stranice Flight Radar također su izjavili da je Metrojet #7K9268 nestao iznad Egipta 23 minute nakon polijetanja.

Iako se nekada ranije navodilo da je avion ušao u turski zračni prostor, glasnogovornik turske vlade je izjavio da nemaju informaciju da je nestali ruski avion ikada ušao u turski zračni prostor.

Vojni avioni su otkrili olupinu aviona u planinskom području, a 45 vozila hitne pomoći je upućeno na mjesto nesreće, saopćeno je iz egipatske vlade. Nema naznaka da je avion oboren, naveli su izvori iz službe sigurnosti.

Među 224 osobe koje su bile u avionu nalazilo se 17-oro djece, 200 odraslih i sedam članova posade, prenosi RIA novosti.

Egipatski spasilački timovi pretražuju mjesto pada aviona u oblasti Hašaba, južno od Ariša na Sinaju, saopćilo je egipatsko Ministarstvo civilnog saobraćaja, javlja agencija Reuters.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva za vanjske poslove izjavila je na svojoj Facebook stranici da osoblje ruske ambasade u Egiptu radi na rasvjetljavanju situacije.