Svijet
0

Ruski premijer kritizira američke sankcije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski premijer Viktor Zubkov živo je u srijedu kritizirao američke ekonomske sankcije nametnute Bjelorusiji i nazvao ih "ispolitiziranim i neprihvatljivim" pritiskom, javile su u srijedu ruske novinske agencije.

Prošli mjesec, američki trezor je saopćio da je zamrznuta imovina bjeloruske naftne i hemijske firme Belneftekhim koju "kontrolira tiranski predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko".

"Smatramo da se radi o političkoj odluci i da je takav pritisak na Bjelorusiju neprihvatljiv", izjavio je Zubkov prilikom susreta bjeloruskih predstavnika u Moskvi, javile su agencije Interfax i Ria Novosti.

Zubkov je zatražio ukidanje sankcija.

Bjeloruski premijer Sergej Sidorsky je ocijenio, prilikom susreta sa Zubkovim, da su američke sankcije "neprihvatljive sa stanovišta međunarodnog zakona", javio je Interfax.

U februaru 2007. godine, SAD je zamrznuo imovinu šestorice bjeloruskih zvaničnika koji su igrali važnu ulogu u tiranskom režimu Aleksandra Lukašenka". Tokom 2006. godine, zamrznuta je imovina Aleksandra Lukašenka i devetorice visokih zvaničnika u SAD-u.