Svijet
0

Ruski predsjednik doputovao u Berlin

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev doputovao je u utorak u Berlin, gdje će se dan uoči londonskog samita Grupe 20 i pred samit NATO-a sastati s najvišim njemačkim dužnosnicima i predstavnicima njemačke privrede.

Medvedev će se sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i šefom nemačke diplomatije Frankom-Walterom Steinmeierom, prenijele su agencije.

Privredna i finansijska politika će prema najavama zvaničnog Berlina biti u centru pažnje razgovora Merkel i Medvedeva, a iz Moskve se kaže, također, da bi trebalo da se razgovara i o izgradnju plinovoda "Sjeverni tok''.

Medvedev i Merkel bi također trebalo da razgovaraju o inicijativi ruskog predsjednika o potrebi sklapanja novog sporazuma o evropskoj sigurnosti (Helsinki plus).

Prema izvorima iz predsjedničke administracije u Moskvi, dvoje lidera bi trebalo da razmotre i šta znači ostavka premijera Češke, koja predsjedava Evropskom unijom za sistemski dijalog Rusije i EU i da razgovaraju o predstojećem majskom samitu Rusija-EU u Habarovsku.

Šef ruske države će sa Steinmeierom, koji je kandidat socijaldemokrata na predstojećim septembarskim izborima za kancelara, razgovarati o bilateralnim pitanjima i aktuelnim evropskim i svjetskim temama.

Ovi su razgovori, prema ocjenama njemačke štampe, posebno značajni s političkog aspekta jer će biti vođeni neposredno pred samit NATO-a povodom 60. godišnjice Sjevernoatlantskog saveza, koji će prvi put biti održan u dvije zemlje - Njemačkoj i Francuskoj.

Odnosi s Rusijom bit će jedna od važnih tema na tome skupu lidera zemalja NATO-a u francuskom gradu Strasbourgu i njemačkom Kehlu, na kojem će sudjelovati i američki predsjednik Barack Obama - prvi put u zvaničnoj posjeti Evropi, navode njemački mediji.

Kada je riječ o susretima Merkel i Medvedeva, mediji podsjećaju da su se dvoje političara posljednji put susreli početkom oktobra prošle godine u okviru njemačko-ruskih vladinih konsultacija održanih u Sankt Peterburgu i da je taj susret bio u znaku kavkaske krize.