"Tajno slamanje"
0

Ruski političari žele uvesti zakon protiv homoseksualaca

Sarajevo-x.com
Ruska LGBT zajednica u petak je pozvala na kraj onoga što vide kao njihovo "tajno slamanje" koje predvodi vladajuća stranka Ujedinjena Rusija.

Zamenik ruskog premijera Dmitrij Kozak i guverner St. Petersburga izjavili su da bi federalne vlasti trebalo da razmotre donošenje zakona protiv propagiranja homoseksualnosti.

Sredinom novembra gradska skupština St. Peterburga, drugog po veličini ruskog grada, uvela je kazne do 1.600 dolara za javne akcije koje promovišu "pederastiju, lezbijstvo, biseksualnost i transseksualnost među maloljetnicima", pišu ruski mediji. Gradske vlasti tvrde da je zakon prvenstveno usmjeren protiv pedofilije.

"Sličan zakon treba uvesti na federalnoj razini", kazao je Kozak.

"Mi se zalažemo za jednaka prava i poštivanje ljudskog dostojanstva za sve. Ne postoji ništa opasno i nemoralno u tome", rekao je Igor Kochetkov, predstavnik ruske LGBT mreže, te dodao da bi ovakve izjave, odnosno usvajanje zakona moglo dovesti i do političke krize u zemlji.

Igor Kochetkov je upozorio Ujedinjenu Rusiju, rekavši da je progon homoseksualaca uvijek ukazivao na to da je u toj zemlji na snazi totalitarni režim.